Italiens finanssektor befinner sig i tumult efter att högerregeringen överraskande har presenterat ett förslag om en 40-procentig skatt på överskottet av bankernas vinster som kan härledas till stigande räntor. Efter nyheten har flera av landets främsta banker sett sina aktiekurser störtdyka, vilket skapar oro inte bara inom Italien utan även på internationella marknader.

Tidigt på tisdagsmorgonen skakades den italienska finansvärlden när flera av landets mest betydelsefulla banker rapporterade drastiska nedgångar på börsen. BPER Banca stod för en minskning på 8 procent, medan Intesa Sanpaolo noterades för en 7-procentig nedgång. Andra framstående namn som Banco BPM, UniCredit och Finecobank hade alla tappat över 6 procent av sina aktievärden. Inte ens den anrika Banca Monte dei Paschi di Siena, världens äldsta bank, kunde undgå nedgången och såg sina aktier falla med 8 procent.

Orsaken till denna snabbt utlösta nedgång är det kontroversiella förslaget som lades fram av vice premiärminister Matteo Salvini. Inför en presskonferens informerade Salvini om en plan som innebär en 40-procentig skatt på bankernas vinster som kan tillskrivas ökade räntor.

Detta kontroversiella förslag har redan genererat en våg av reaktioner och spekulationer både i och utanför Italien. Enligt Salvini kommer intäkterna från denna skatt att användas för att sänka skatterna och stödja förstagångsköpare av bostäder. Effekterna av detta drag har också märkts på internationella marknader, då tyska Commerzbank och Deutsche Bank båda har upplevt nedgångar på 3 respektive 2 procent. Även de svenska storbankerna hade en trist och avvaktande utveckling under tisdagen.

Enligt uppskattningar från finansiella experter förväntas skatten utgöra cirka 19 procent av de italienska bankernas nettovinster, vilket kommer att innebära en betydande inverkan på bankernas finanser.