Att amerikanska teknikaktier presterat bra under året är det ingen som undgått, samtidigt kan det kännas märkligt då många andra aktier har haft ett tufft år. Slutsatsen är att det alltid finns vinnare och förlorare på börsen, och hittills visar det sig att tech en av årets stora vinnare.

NASDAQ 100 (NDX) har format intressant prisformation

NASDAQ 100
NASDAQ 100 (NDX), veckograf, bryter ur positiv prisformation. (Klicka på bild för större format).

Det tekniktunga indexet NASDAQ 100 (NDX) har stigit över 40 procent i år och handlas drygt 7,6 procent under all time high-nivån. I diagrammet ovanför (veckograf) kan vi se att indexet har format en komplett Cup and Handle under en längre period som inkluderar kursnedgången under 2022 samt rörelsen upp som ägt rum under 2023. Cup and Handle är en prisformation som tillkommer i olika tidsserier, men likt fler andra tekniska faktorer så ökar pålitligheten i formationen med tiden. Ju längre tid det tar för prisformationen att formas, ju mer tillförlitlig blir den.

Under sommaren och hösten kan vi tydligt se att rörelsen i uppgången avtagit och indexet har istället handlats svagt negativt (nedåtgående konsolidering). I samma stund har handelsvolymen avtagit, vilket är ett karaktärsdrag som finns när koppens handtag byggs.

Under de senaste två veckorna så har indexet gått starkt, en viss studseffekt skedde i samband med att indexet testade MA 200 (D) ovanifrån. Detta var även en prisnivå som även utgjorde stöd (prisnivå kring 14 200).

Under den föregående veckan fick vi en tydlig stängningkurs ovanför den senaste konsolideringszonen, vilket ses som en trigger för vidare uppgång mot den tidigare all time high-nivån (16 764).

Momentumindikatorerna ser ut att bryta upp, där RSI återigen befinner sig tydligt ovanför neutral 50-nivån. MACD är även påväg att printa ett positivt medelvärdeskors i veckografen, dock är det inget som inträffat än. Med det sagt finns tekniska förutsättningar för ett fortsatt starkt NASDAQ 100.

Viktiga nivåer att hålla koll på:

Motstånd: 15 740
All time high: 16 764
Stöd 1: 15 200
Stöd 2: 14 200
Fib 0,786: 15 410
Fib 0,618: 14 350
MA 200: 14 110

Analysen gjordes klockan 14:00, 14 november 2023.

Disclaimer:
Analysen ska inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av denna artikel eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut.