I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på den tekniska bilden för guldet som är upp cirka 5,5 procent i år.

Guld (US$/OZ)
YTD: 5,48 %
Time Frame: Daily

guld
Guld, Daily


Guldet har historiskt varit en populär hedge under tider då världsekonomin kliver in i en lågkonjunktur eller recession. Dessutom är det geopolitiska läget mer allvarligt än på länge med krig i Europa samt den senaste utvecklingen i konflikten “Israel-Palestina”. Situationen gör därmed guldet mer intressant, anledningen till att vi kikar lite närmare på den tekniska biten för guld.

Tidigare i maj satte guldet ett nytt all time high (2081,82), dock lyckades inte guldet bryta upp, utan istället kom säljarna tillbaka och sedan dess har ädelmetallen brutit den tidigare stigande trenden som pågick i drygt sex månader. Handelsmönstret har blivit allt med negativt igenkännande av lägre toppar och lägre bottnar. Med andra har köparna än så länge inte kommit tillbaka, utan det är säljarna som dominerar.

Så sent som i början av oktober testades ett viktigt stöd (1805 – 1812), en zon som under den senaste tolvmånadersperioden agerat både stöd och motstånd. Nivån testades kort efter att guldet bröt söderut från en triangel, utbrottet ledde till ett ras på över fem procent. Under den senaste veckan har dock hela kurstappet återhämtats, då guldet rekylerade kraftigt från den nämnda nivån. 

Guldet var under fredagen uppe och utmanade primärtrenden underifrån och nu återstår det att se om guldet ska bryta över MA 200 för att sätta en högre topp jämfört med den senaste (1947).

Än så länge tycker inte jag att den tekniska biten tilltalar – guldet har rekylerat upp snabbt och RSI börjar närma sig 70-nivån samtidigt som MACD fortsatt befinner sig under nollnivån. Den nuvarande bilden visar inte heller på en högre topp, med det sagt befinner sig guldet fortsatt inom en negativ trend.