Senaste börsnyheterna är en sammanfattning av nyhetsbrevet Morning Alert från SEB.

Börs- och Yenstyrka, Payrolls och Ny ECB-Prognos

Internationellt

Börserna i USA stiger tack vare AI-aktier och politiska nyheter

USA-börserna såg en stark uppgång med S&P 500 som ökade med 0,8 % och Nasdaq som steg med 1,4 %. En viktig bidragande faktor var framgångarna inom AI-sektorn, där Googles moderbolag Alphabet särskilt utmärkte sig med en ökning på över 5 % efter lanseringen av deras nya AI, Gemini. Denna AI har mottagits positivt av användarna. På den politiska fronten väckte nya åtal mot president Bidens son Hunter Biden uppmärksamhet, där han åtalas för att undvika att betala federal skatt.

Förväntningar om tidigare räntesänkningar i Europa

Med endast en vecka kvar till ECB:s räntebesked, spekulerar marknaderna om tidigare och djupare räntesänkningar än väntat i Europa. Prognosen pekar nu mot en sänkning redan i mars, med en ytterligare nedgång till 2,50 % fram till årets slut. Denna förändring drivs av en svagare ekonomi och lägre än förväntade inflationsutfall. Det förväntas att ECB snart kommer att justera sin kommunikation, med fyra planerade sänkningar både 2024 och 2025.

Dramatisk förstärkning av yenen

Yenen upplevde en betydande uppvärdering, med USD/JPY som sjönk till 141,7, en rörelse på nästan 4 %. Detta följdes av fortsatt volatilitet och en justering till 143,9 mot dollarn. Denna förändring följde kommentarer från BOJ-chefen Ueda, som signalerade en möjlig avvikelse från minusräntan i Japan. Denna starkare yen påverkade även Tokyobörsen negativt, där Nikkei sjönk med 1,8 %.

Sverige

Huspriserna sjunker i november

Enligt Mäklarstatistik fortsatte hus- och bostadsrättspriserna att sjunka med 1 % under november. Nedgången var landsomfattande, med störst fall i Göteborg. Trots detta ökade omsättningen på villamarknaden, vilket kan tyda på att räntetoppen nåtts och att såväl köpare som säljare justerar sina förväntningar.

Kommande statistik och förväntningar

Amerikansk arbetsmarknadsstatistik

Det är höga förväntningar på att den amerikanska ekonomin skapade 183k nya jobb förra månaden, med arbetslösheten kvar på 3,9 %. Detta kommer att vara en viktig indikator för den ekonomiska hälsan i USA.

Svensk ekonomisk statistik

BNP-indikatorn för Sverige väntas visa en återhämtning i oktober efter svagare siffror i september. Det kommer även statistik om industriproduktion och orderläge, vilket ger en inblick i den svenska ekonomins tillstånd.

Sammanfattningen av de senaste börsnyheterna är baserad på SEB:s eminenta nyhetsbrev ”Morning Alert” av Johan Javeus. En mer omfattande version med grafer och djupare utveckling av resonemangen kan läsas här.

Dagens makrostatistik kan läsas här.