Senaste börsnyheterna är en sammanfattning av nyhetsbrevet Morning Alert från SEB.

Internationellt

FOMO-krafter präglar marknaden – slutsatser

Vi lever i en förutsägbart oförutsägbar ny värld med positiva inslag av ökad ekonomisk normalisering. FOMO-tanken (Fear-Of-Missing-Out = “rädd för att missa tåget”) påverkar investerarkollektivet och bidrog till att USA-börserna avslutade fredagen i en positiv anda: S&P 500 +0,7% och Nasdaq +1,1%. Nvidias aktie satte nytt kursrekord på 1 065 dollar. Aktie- och långräntevolatiliteten kvarstår i en fallande trend och understödjer därmed bilden av ett nervöst lugn på marknaden. Idag är USA stängt p.g.a. Memorial Day. Christopher Waller, tung Fedchef, uttryckte i fredags optimism om fortsatt låg neutral styrränta men skickade samtidigt ett tydligt budskap till USA-kongressen och Vita huset att en ohållbar statsfinansiell utveckling riskerar att driva upp ränteläget. Likväl, så länge hoppet lever om den stora bilden – om än något fördröjd – med fallande styrränte- och inflationskurvor får FOMO-kraften bränsle och tillgångspriser kan hållas uppe. USA

10-åriga ränta stängde i fredags på 4,46% (-1 räntepunkt). Asienbörserna tidig måndag präglas av avvaktande handel med positiva kurvor.

G7-möte bekräftar steg mot ökad geoekonomisk fragmentering

Finansministrarnas toppmöte avslutades i lördags med två budskap: (1) framsteg görs för att hitta en långfristig finansiering till Ukraina med hjälp av avkastningen på frysta ryska tillgångar och (2) Kinas statsstöd till egna industrin måste minska då det snedvrider det globala konkurrenslandskapet. Epilog: Avståndet ökar mellan “Väst” och “Globala syd”. Enligt IMF uppgår kostnaden för geoekonomisk fragmentering till 7 400 miljarder dollar (7% av global BNP).

Fed ”trampar vatten”: slutsatser

Finansmarknaden tycks uppvisa en påtaglig trötthet och mättnad på hökaktiga Fed-utspel; fredagens reaktioner på Christopher Wallers tal var minst sagt måttfulla. Han uppvisade förväntat lite spretiga slutsatser om vart långsiktiga R* är på väg (R* = neutral ränta = räntenivån som varken hämmar eller stimulerar tillväxt/inflation). R* är viktig för penningpolitiken. På fredag publicerar Fed ett nytt estimat för aktuell R*. Det är dock uppenbart att den av Fed förväntade/planerade tillväxt- och inflationshämmande effekten av Feds elva räntehöjningar till 5,50% i stort sett försvunnit enligt Feds egna index för finansiella förhållanden (med sju ingående variabler). På fredag publiceras också den för Fed viktiga konsumtionsdeflatorn – kärn-PCE – som väntas falla till 2,7% i april från 2,8% i mars. Fredagens nedrevidering av hushållens inflationsförväntningar från 3,5% till 3,3% var samtidigt en välkommen Fed-present.

Japan gör ALLT för att få upp inflationen

Fredagens japanska inflationsutfall för april var ingen munter läsning för Bank of Japans (BOJ) räntehökar som i april fick BOJ att överge minusränta. Inflationen backade till 2,2% från 2,6%. Nya löneavtalet på 5,3% – påhejat av bl.a. företag, BOJ och regering – är en tveksam lösning på Japans disinflationsproblem. Tokyo försöker motverka en svagare yen genom stödköp hittills på uppskattningsvis ca 60 miljarder dollar (5% av valutareserven). Glöm dock inte att Tokyo faktiskt vill ha en svag yen eftersom den (1) ger mer inflation och högre företagsvinster och (2) hjälper till att dra det stora japanska överskottssparandet ut ur landet. Mejla undertecknad för färskt bildpaket om Japan.

Sverige

Fortsatta krav på förkortad arbetstid

Efter förra helgens LO-kongress fortsätter nye ordföranden Johan Lindholm att driva frågan om sänkt arbetstid med bibehållen lön. LO viftar bort risken att åtgärden äventyrar svensk välfärd. Tanke: I höst lägger regeringens AI-kommission (Carl-Henric Svanberg) fram sina tankar om hur Sverige kan uppnå förstärkt AI-förmåga. Två saker tycks hända just nu: (1) vi är på efterkälken i AI-revolutionen enligt flera undersökningar och (2) AI blir en revolution för arbetsmarknaden. M.a.o: Låt AI leda oss i utvecklingen av arbetsmarknaden och arbetstiden.

Rekordsommar: väder & valuta avgör

Branschorganisationen Visita vädrar morgonluft och säger i en TT-intervju att rekordet från 2023 för bokningsläget i Sverige ser ut att kunna slås med hjälp av både svenska och utländska turister. Kronan handlas idag på samma nivå som sommaren 2023. Epilog: Ekonomen med 36 års erfarenhet från prognosarbete fastslår att det är lika svårt att förutse vädret som kronans framtid.

Sammanfattningen av de senaste börsnyheterna är baserad på SEB:s eminenta nyhetsbrev “Morning Alert” av Robert Bergqvist. En mer omfattande version med grafer och djupare utveckling av resonemangen kan läsas här.

Dagens makrostatistik kan läsas här.