USA:s styrränta hålls oförändrad, i enlighet med förväntningarna. Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (FED), meddelade detta beslut på onsdagskvällen. Styrräntan fortsätter att ligga på 5,25–5,50 procent.

Det blir en höjning till i år

Detta är den andra gången av totalt sex policyändringar under detta år då FED valt att inte höja räntan. Bankens beslut ger därmed mer utrymme att analysera de potentiella effekterna på ekonomin och inflationen.

Trots det oförändrade räntebeslutet gav centralbanken signaler om att en potentiell räntehöjning på 0,25 procentenheter kan vara på gång under året. Exakt när detta skulle ske är ännu oklart, men nästa räntebesked väntas den 1 november.

Räntan biter på inflationen

Det finns vissa positiva indikationer på att de finanspolitiska åtgärderna har haft en effekt på inflationen, men det är en lång väg kvar till centralbankens överordnade mål.

“Vägen till att stävja inflationen på ett hållbart sätt är fortfarande lång,” sade Jerome Powell, FEDs ordförande.

Sedan mars 2022 har Fed höjt styrräntan elva gånger. Denna aktivitet har lett till att inflationen i USA har minskat, från en topp på 9,1 procent i juni 2022, till 3,7 procent förra månaden. Denna siffra ligger fortfarande över Feds mål på två procent, vilket indikerar fortsatta utmaningar för centralbanken framöver.