Betalningsjätten Klarna går mot en börsnotering på 15 miljarder dollar

Klarna, jätten inom finansieringstjänsten “köp nu, betala senare”, håller på att etablera ett nytt brittiskt holdingbolag på vägen mot en börsintroduktion som kan komma att värderas till mer än 15 miljarder USD enligt information som Sky News tagit del av.

Sky News har fått information om att konsumentkreditgivaren baserad i Stockholm har meddelat investerare att de har påbörjat förberedande arbete inför en notering som förväntas kunna starta redan under första halvåret nästa år. Klarna, som sysselsätter omkring 5 000 personer och stoltserar med 150 miljoner kunder globalt, skulle kunna vara redo för en börsintroduktion inom några månader om marknadsförhållandena är gynnsamma.

Grundaren och VD:n Sebastian Siemiatkowski sa i augusti att tre nyckelvillkor – etablering i USA, en hållbar affärsmodell och betydande tillväxtpotential – för en IPO hade uppfyllts.

Resultaten för tredje kvartalet visade en tydlig vändning till lönsamhet.

Det administrativa beslutet att inlemma ett nytt holdingbolag speglar Storbritanniens ställning från ett juridiskt, regulatoriskt och kapitalmarknadsperspektiv. Inkorporeringen av det nya holdingbolaget betyder dock inte nödvändigtvis att Klarna kommer att välja att notera sig i London. Många investmentbanker och investerare förväntar sig att företaget istället kommer att välja New York för sin notering.

I ett uttalande till Sky News i helgen sa en talesperson för Klarna: “Vi har påbörjat en process för en legal omstrukturering för att upprätta ett brittiskt holdingbolag som ett viktigt tidigt steg på vägen mot en eventuell IPO.”

Klarna Holding kommer fortsatt att vara det reglerade finansiella holdingbolaget under direkt övervakning av den svenska finansinspektionen och man kommer fortsätta att inneha en svensk banklicens.

Klarna tvingades sänka sin värdering till 6,7 miljarder dollar i en finansieringsrunda förra året, efter att en gång ha varit värderad till 46 miljarder dollar  och fått stöd från investerare som SoftBanks Vision Fund, Sequoia Capital och Mubadala, Abu Dhabis  välståndsfond.

Analytiker tror att baserat på en jämförelse med New York-noterade konkurrenten Affirm Holdings, bör Klarna kunna landa på en IPO-värdering på mellan 15 och 20 miljarder dollar.