Tv-tittandet ökade med uppemot 40 procent under 2023 visar analys från Tele2

Under det gångna året skedde en remarkabel förändring i svenska folkets tv-vanor. Enligt en färsk analys från Tele2, en av de ledande leverantörerna av digital-tv i Sverige, ökade det totala tv-tittandet i deras nät med hela 38 procent för linjärt tv-tittande och 10 procent för streaming per kund jämfört med året innan. Dessa siffror, som baseras på tv-trafiken bland en miljon svenskar, pekar på en tydlig trend: en ökad efterfrågan på tv-innehåll.

Ökad popularitet för sport och nyheter

Speciellt intressant är den ökade konsumtionen av sportinnehåll, som steg med 18 procent bland Tele2:s kunder under 2023. Denna ökning drivs bland annat av evenemang som damernas FIFA Fotbolls-VM, där tittandet var fem gånger högre än en vanlig förmiddag och 75 procent högre än under en typisk vardagskväll.

“Det glädjer mig att se dessa ökade tittarsiffror för all typ av innehåll, då vi ständigt jobbar med att förbättra vårt streamingutbud till våra kunder,” säger Niclas Rosendahl, chef för TV och Play på Tele2. Han pekar även framåt mot spännande händelser under 2024, som de Olympiska Spelen och Fotbolls-EM för herrar.

Nyhetskonsumtionen har inte heller varit immun mot denna trend, med en ökning på 15 procent jämfört med föregående år. Det oroliga världsläget, med faktorer som gängkriminalitet, inflation och höga räntor, har drivit en starkare efterfrågan på nyhetsprogram.

Topp 5 Listor: Nyheter och Sport

För att ge en överblick över vilka program som lockade mest publik presenterar Tele2 topplistor för både nyhets- och sportsändningar. Bland nyhetsprogrammen dominerade “Rapport” och “TV4 Nyheterna och Sporten”, medan stora sportevenemang som FIFA Fotbolls-VM för damer och Hockeylördag toppade listan över de mest sedda sportevenemangen.

Topp 5 nyhetsprogram 2023
Rapport
TV4 Nyheterna och Sporten
Lokala nyheter
Kulturnyheterna
Aktuellt

Topp 5 sportevent 2023
FIFA Fotbolls-VM Damer 2023
Hockeylördag
Friidrotts-VM 2023
Ishockey-VM
Fotboll Herrar: UEFA EM-kval 2024

Framtidsutsikter

Tele2 förutspår att trenden med ökat tv-tittande, särskilt för sport- och nyhetssändningar, kommer att fortsätta. Med stora evenemang som de Olympiska Spelen och EM i fotboll på horisonten förväntas tittarsiffrorna fortsätta att stiga.

Denna ökning i tv-tittande reflekterar inte bara en förändring i konsumentbeteende utan också en anpassning till en ny digital verklighet där tillgången till en mängd olika innehåll är större än någonsin. För Tele2 och andra tv-leverantörer innebär detta både en utmaning och en möjlighet att fortsätta leverera kvalitativt innehåll som möter konsumenternas förväntningar och behov.