Det har hänt mycket i världen de senaste åren, vilket även påverkat bostadsmarknaden. Från glödhet marknad under pandemin till avmattning och prisnedgångar till följd av kriget, inflation och räntehöjningar. Just nu är många osäkra och vet inte hur de ska tänka kring att byta boende. Här har vi ställt samman råd till dig som funderar på en bostadsaffär under hösten eller vintern.

Läge att göra klipp? Eller sitta still i båten? Bostadsmarknaden präglas just nu av stor osäkerhet till följd av kriget i Ukraina, inflation, räntehöjningar och allmän ekonomisk oro. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, ser att det finns goda chanser att göra en lyckad bostadsaffär – men det finns saker att tänka på i dagens marknad.

  • Just nu finns det en osäkerhet kring utvecklingen framåt. Vi ser att köpare och säljare inte riktigt möts och många väljer att avvakta istället för att agera. Det är en naturlig reaktion i läget vi befinner oss. Samtidigt finns det goda chanser att göra en lyckad bostadsaffär och för vissa är det ett riktigt bra läge. Om du köper och säljer i samma marknad har prisnivån mindre betydelse, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
  • Flytta, som alltid, utifrån dina behov och undvik kortsiktig spekulation. Se också till att ha en uppdaterad värdering och var ordentligt påläst. Om du har superkoll på allt från marknadsläget till föreningens ekonomi så får du rätt förväntningar och undviker tråkiga överraskningar, fortsätter Johan Engström.

RÅD INFÖR HÖSTENS BOSTADSAFFÄR:

Steg ett, oavsett om du ska köpa eller sälja, är att skaffa en helt färsk värdering av din nuvarande bostad. Då vet du dina grundförutsättningar och får rätt förväntningar. Äger du ingen bostad idag är ett bra första steg att kontakta din bank för att se över ekonomin.

FÖR KÖPARE:

  1. Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget. I dagens marknad kan det finns utrymme för förhandling.
  2. Gå på många visningar och håll koll på slutpriserna. Det hjälper dig både att definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna. Varför inte testa en digital live-visning? Då får du uppleva bostaden smidigt direkt via telefonen.
  3. Du kan köpa först om du har låg belåning och stora marginaler. Försök då få tillträde till den nya bostaden långt fram i tiden och förbered så att du kan lägga ut din befintliga bostad till försäljning direkt efter köpet.
  4. Gör, som alltid, en noggrann undersökning av bostaden. Var observant på driftkostnader. I vissa fall anges bara historiska siffror, som t ex kan baseras på fasta elavtal. Fråga då efter förbrukningen så att du själv kan räkna ut aktuella kostnader. Just nu är det även extra viktigt att titta noggrant på bostadsrättsföreningens ekonomi. Många påverkas av stigande räntor och kostnadsökningar vilket kan leda till avgiftshöjningar.
  5. Om du är intresserad av en bostad – hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse. Be att få information om eventuella förhandsvisningar och bud. Även i dagens marknad förekommer förhandsbud och säljare kan vara mer benägna att acceptera dem.

FÖR SÄLJARE:

  1. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för – så att du har rätt förväntningar.
  2. Sälj din befintliga bostad innan du köper nytt om du har mindre marginaler – det säkraste kortet i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta något nytt innan du måste flytta ut.
  3. Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare när utbudet är stort. Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar.
  4. Utvärdera flera mäklare. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på. Välj någon som säljer mycket i ditt område.
  5. Även om du inte vet exakt när du ska sälja är det smart att förbereda din försäljning. Med vår tjänst På-gång hjälper vi dig att förbereda bostaden och kolla av intresset. Det minskar stressen när det väl är dags.