Miljardaffär med tyska Basf

Den statliga energikoncernen Vattenfall har genomfört en betydande transaktion genom att avyttra 49 procent av aktierna i de tyska vindkraftprojekten Nordlicht 1 och 2. Köpare är ingen mindre än den tyska kemijätten Basf. Det exakta priset på aktierna har inte offentliggjorts, men uppgifter tyder på att det rör sig om en affär värd flera miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Strategiskt samarbete för hållbar energi

Denna affär markerar en fördjupning av det redan etablerade samarbetet mellan Vattenfall och Basf, vilket syftar till att säkra fossilfri elförsörjning till Basfs omfattande kemiska produktionsanläggningar, särskilt runt Ludwigshafen i Tyskland. “Tillsammans med vår mångåriga partner Vattenfall skapar vi förutsättningar för att nå våra mål för 2030 om 25 procent lägre utsläpp jämfört med 2018”, säger Martin Brudermüller, vd för Basf, i ett pressmeddelande.

Tidigare samarbeten och framtida potential

Inte bara är detta ett steg framåt för de inblandade företagen, utan det sätter också en tydlig riktning för industrins framtid. Basf har tidigare investerat i Vattenfalls Hollandse Kust Zuid-vindkraftpark i Nederländerna, vilken har en kapacitet på 1,5 gigawatt. Den gången var även den tyska försäkringsjätten Allianz en del av köpet.

Priset på Nordlicht-affären

Detaljerna kring den exakta köpeskillingen för aktierna i Nordlicht 1 och 2 är inte offentliggjorda. Men för att ge en uppfattning om storleksordningen kan man jämföra med när Vattenfall sålde andelar i den brittiska Norfolk Offshore Wind Zone till tyska RWE förra året för 963 miljoner pund, motsvarande cirka 13 miljarder kronor. De anläggningar som Basf nu har köpt in sig i har en total kapacitet på 1,6 gigawatt.

Sammanfattning

Denna affär mellan Vattenfall och Basf inte bara stärker banden mellan två industriella giganter, utan den understryker även vikten av investeringar i hållbar energi för att möta framtidens miljömål. Med sådana samarbeten tar man konkreta kliv mot en grönare framtid.