Visa tillkännager idag att man blir först i branschen att erbjuda transaktioner i USD Coin, ett digitalt stablecoin som stöds av amerikanska dollar. Satsningen genomförs som ett pilotprojekt tillsammans med Crypto.com, en Visa-partner och en av världens största kryptoplattformar. Målet är att göra tjänsten tillgänglig för fler Visa-partners under 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Stöd för digitala valutor är ett viktigt steg framåt för Visa-nätverket som är utformat för att stödja alla typer av pengatransaktioner, såväl inom som utanför Visas nätverk. Genom att utnyttja sin globala närvaro, partnerskapsstrategi och väletablerade varumärke vill Visa vara med och bidra till att göra kryptovalutor säkrare, mer användbara och lättillgängliga för betalningar.

Visas plattform hanterar dagligen transaktioner för miljarder dollar genom tusentals institutioner i mer än 200 länder, i 160 olika valutor. Visa har arbetat i över ett år för att etablera stöd för digitala valutor inom sin egen infrastruktur. I samarbete med Visas digitala valutapartner Anchorage lanserar Visa nu ett pilotprojekt som gör det möjligt för Crypto.com att skicka USD Coin till Visa.

Visas standarder kräver idag att partners genomför sina överföringar i en traditionell fiatvaluta, vilket kan öka kostnaderna och komplexiteten för företag byggda med digitala valutor. Möjligheten att betala i USCD förenklar för dessa bolag, lösningen öppnar också upp för att Visa i framtiden ska kunna stödja centralbankstyrda digitala valutor.

”Nyheten idag är en viktig milstolpe i vårt arbete att tillgodose behoven hos fintechs som hanterar sin verksamhet i en stablecoin eller kryptovaluta. Det är en förlängning av vad vi gör varje dag, och kommer på ett säkert sätt underlätta för betalningar i olika valutor över hela världen”, säger Jeff Kim, Head of Product i Norden och Baltikum.