Saab och den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer S.A. har meddelat att de har tecknat en avsiktsförklaring för att fördjupa sitt samarbete. Samarbetet kommer att gälla framtida möjligheter inom affärsutveckling och ingenjörsområdet.

En av de främsta uppgifterna för bolagen är att positionera Embraerflygplanet C-390 Millennium som en lämplig lösning för att möta svenska flygvapnets behov inom taktiskt transportflyg. Samarbetet innebär också att bolagen kommer att utvärdera integrationen av Saabs system på flygplanet, vilket kan användas för en rad olika uppdrag.

Företagen kommer också att utforska nya affärsmöjligheter inom befintliga och nya potentiella kunder för Gripen i Brasilien och Latinamerika, och utvärdera möjligheten att använda befintliga nätverk och anläggningar. Detta innebär att Embraer och Saab kommer att samarbeta för att öka Embraers delaktighet i framtida Gripenaffärer.

Samarbetet mellan Saab och Embraer innebär också att bolagen kommer att samverka på ingenjörssidan och genomföra tekniska studier om framtida stridsflyg. Detta kan stödja den framtida utvecklingen av Gripen till 2060 och andra framtida behov inom stridsflyg som uppstår under den tiden.

Saab och Embraer är världsledande inom flygområdet, erkända för utmärkt ingenjörskompetens och utomordentliga produkter. Enligt Saabs VD och koncernchef Micael Johansson, är samförståndsavtalet ett viktigt steg för att ta samarbetet mellan Saab och Embraer till nya områden bortom Brasilien, samtidigt som de maximerar användningen av det som redan åstadkommits.

Bosco da Costa Junior, VD och koncernchef för Embraer Defense and Security, ser mycket positivt på samförståndsavtalet och är övertygad om att bolagen tillsammans kan få affärerna att växa på olika marknader runtom i världen.

Saabs största tekniköverföring någonsin, Gripenprogrammet, spelar en central roll i utvecklingen av den brasilianska försvarsindustrin. Saab arbetar med lokala företag och Embraer är den strategiskt viktigaste partnern i landet.

Embraers C-390 Millennium är den nya generationens mest moderna militära taktiska transportflygplan. Flygplanet är en högproduktiv och operativt mångsidig plattform med låga driftskostnader. Flygplanet kan användas för en rad olika uppdrag, bland annat transporter av last och trupper, medicinska evakueringar, sök- och räddningsinsatser samt vid bränder och humanitära insatser. Planet kan lyfta från och landa på tillfälliga eller oasfalterade ytor som packad jord eller grus. Det är också det enda flygplanet inom sitt segment som har fått bränsle från ett annat KC-390-flygplan genom att använda kapslar placerade under vingarna. Flygplanet har nyligen uppnått full operativ förmåga vilket innebär att det möter de definierade kraven och har den förmåga som krävs för att utföra alla de typer av uppdrag som det är ämnat för.

Det nya samarbetet mellan Saab och Embraer är en viktig händelse för flygbranschen. Båda företagen är erkända för sin tekniska kompetens och sina högpresterande produkter. Samarbetet ger dem möjlighet att maximera sina styrkor och samarbeta för att möta nya utmaningar på olika marknader.

Saab och Embraers samarbete kring Embraerflygplanet C-390 Millennium kan också öppna upp nya möjligheter för svenska flygvapnet. Flygplanet har redan visat sig vara en högproduktiv och operativt mångsidig plattform, och med Saabs tekniska experter som arbetar på integreringen av Saabs system, kan det bli en viktig resurs för svenska flygvapnet och andra flygvapen runt om i världen.

Samarbetet på ingenjörssidan och tekniska studier om framtida stridsflyg kan också leda till nya innovationer och utveckling inom flygbranschen. Genom att samarbeta och dela sina tekniska kunskaper kan Saab och Embraer möta de stora utmaningarna i framtiden och ta flygbranschen till nya höjder.

Sammanfattningsvis är samarbetet mellan Saab och Embraer ett spännande och viktigt steg för flygbranschen. Det ger företagen möjlighet att maximera sina styrkor, utforska nya affärsmöjligheter och möta de stora utmaningarna i framtiden. Vi ser fram emot att se vad detta samarbete kommer att åstadkomma och vilka nya innovationer som kommer att komma ut av det.