Hållbarhet, ett ord som kastas runt överallt och därtill. För en del bolag har det blivit inget annat än en nödvändig trend som illa tvunget måste följas, att vara hållbara. Ibland undras det om ordet har slängts ut så pass mycket att det har helt tappat sin innebörd. Vad innebär ens hållbarhet? Det Svenska bolaget Raws vet exakt vad det innebär, de har tagit fram en vass affärsidé som ger en bra eftersmak i munnen. Följ med när vi dyker oss ner i bolaget kring deras värdegrunder, innovation och lyfter fram den exklusiva möjligheten att teckna i deras konvertibelemission. 

Starten kom 2019 i Norrköping, när idén om en komplett nytänkande vision fick se ljuset för första gången. Idén var simpel men ack så ambitiös, att sätta en ny standard när det kommer till något människan ofta har tagit för givet, sugrör. 

Raws Sweden AB (publ) och deras sugrör “Straws that don’t suck”, som klingar så bra, är gjort av 100 % svenskt vass. Inga kemikalier, lim, blekningsmedel eller andra skadliga ämnen. Vass är Sveriges största gräs och växer i överflöd. En art som har haft en oerhört stor nytta genom tidsepokerna. Allt ifrån att vara väggar för hus till nyttjandet av vass för taktäckning, men även som sängar och mycket mer därtill. I modern tid har vi sakta men säkert glömt bort vass och dess breda användningssätt, vilket förvisso kan ses som förståeligt då vass är en väldigt vanlig art, även utanför Sverige. I och med teknikens framfart har andra produkter helt enkelt ersatt till stor del vassens funktion. Därav är det enkelt att påpeka att Raws har löst det omöjliga, nämligen att exportera Svenskt vass. Med andra ord har bolaget funnit en skalbar lösning till ett stort miljöproblem, att finna en ersättare till plastsugrören.

Inget strösnack utan enbart verklighet – ersättaren till plastsugrör
Miljöfrågan är en ekonomifråga, hur än man vill vrida och vända på det. Därför behövs bolag likt Raws, nytänkande människor vars affärsidéer bringar en ny sanning och väg för oss att gå. Affärsidéer som gör det hållbara tänket, skalbart. Globalt konsumeras det enbart i Europa över 35 miljarder sugrör per år, låt det smälta in, per år. Dessa 35 miljarder sugrör är förövrigt dåliga sugrör, vilket menas att de har varit till majoritet plastsugrör som konsumerats, för dess billiga produktion.

Under årsskiftet föll domen som hurrades av oss alla med ett miljötänk, plastsugrör förbjuds i Europa. Dock lyfts en ny fråga, vad ska ersätta plastsugrör? Det är lätt att tänka direkt till papperssugrör som vi ser i många restauranger men i ärlighetens namn fungerar de för första sippen av ens drink innan munnen fylls av papper. Den globala marknaden står och väntar på det nya alternativet som kan ersätta plastsugrören för framtiden. 

– Sugrör av vass kroknar inte oavsett hur långsamt du dricker. För alla te entusiaster kan jag komma med fler glädjebesked då våra sugrör icke heller kroknar i kokande vatten. Redan i dagsläget står vi topplistade hos samtliga nationella restauranggrossister, feedbacken vi har fått över vår idé sammanfattas bäst i ett ord, wow, säger Eyoel Lundberg, VD och grundare för Raws Sweden AB.

Konvertibelemission och börsnotering
Bolaget har redan haft en investeringsrunda sedan tidigare, i dagsläget består deras backning av dryga 1000 investerare där samtliga har ett förtroende för det nytänkande och coola företaget, Raws.

Kapitalet från den rundan gick direkt till att ta nästa kliv. Raws investerade inte enbart i världens första helautomatiska lösning för att tillverka sugrör, utan de byggde den själva då den helt enkelt inte fanns att köpa, att gå sin egen väg ligger i deras natur. I nuläget har de en kapacitet att producera 3 sugrör i sekunden, medans bedömningen är att kunna utan tvekan dubbla det tempot och på sikt nå upp till 180 miljoner vassa sugrör per år. Raws har siktet inställt på att ta marknaden med storm i samband med de släppta restriktioner, och är redo att skala upp när efterfrågan växer. 

Nu erbjuds du möjligheten att följa med på den fantastiska resan att förändra inte bara en hel bransch, utan en generation, att ta ett modigt nästa kliv i den hållbara utvecklingen. Raws erbjuder en konvertibel med 8 procent ränta, en säkrare investering och möjligheten att få de framtida emitterade aktierna till 20 % rabatt. 

– Det vi alltid velat skapa är bara mer än en affärsidé, vi vill skapa ett driv och dela med oss av den härliga passionen för klimatet och öppna dörrar för fler människor att tänka nytt. Redan i dagsläget ser vi en stor support från våra befintliga aktieägare som onekligen tror på oss, därför är det viktigt för oss att gå ut publikt för att fortsätta inspirera och bli inspirerade. Vi utreder även möjligheten för en börsnotering under 2023, vilket vi ställer oss positiva till, avslutar Eyoel Lundberg till Finanstid.

Läs mer om erbjudandet här