Embracer, en av småspararfavoriterna med över 130 000 aktieägare, meddelade ytterligare problem i samband med den fullständiga rapporten för det fjärde kvartalet som släpptes tidigt på onsdagsmorgonen. Embracer varnade för minskad vinst den 15 maj och bolaget sänker nu sin prognos för rörelseresultatet betydligt under analytikernas förväntningar. Aktiekursen kollapsar tidigt på onsdagsmorgonen och handlas kring 25,90, vilket motsvarar en nedgång om över 37 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Under natten till onsdagen fick bolaget beskedet att ett strategiskt samarbete som hade förhandlats i sju månader inte kommer att bli av. Enligt VD Lars Wingefors skulle samarbetet ha genererat utvecklingsintäkter på 2 miljarder dollar under sex år. Aktien sjunker med cirka 35 procent i den inledande handeln.

Embracer har fått negativt besked angående vad företaget kallar “ett banbrytande strategiskt samarbetsavtal” värt över 2 miljarder dollar över en sexårsperiod.

Det framgår av rapporten för det fjärde kvartalet, januari-mars 2023, i företagets brutna räkenskapsår 2022/23.

“Förhandlingarna har tagit betydligt längre tid än vi först hade räknat med efter att vi fick ett muntligt åtagande redan i oktober 2022. Det aktuella avtalet uppgick till över 2 miljarder dollar i kontrakterade intäkter för utvecklingen under en sexårsperiod”, står det.

Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för flera storsatsande spel och också bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde på både medellång och lång sikt under spelens utveckling, enligt rapporten.

“All dokumentation var färdig och redo att signeras under gårdagen. Vi bad om att avtalet skulle verkställas innan offentliggörandet av Q4. Tyvärr fick vi ett negativt besked från den andra parten inatt. Detta beslut kom som en oväntad överraskning för Embracers ledning och styrelse”, skriver Embracer.

Bolagets VD Lars Wingefors klargör att avtalet, som förhandlades i sju månader, “inte kommer att bli verklighet”.

Att det “banbrytande samarbetsavtalet” nu inte blir av, tillsammans med senareläggningar av spelanslutningar, leder till att bolaget sänker sin prognos för hela 2023/24 till en justerad ebit på 7-9 miljarder dollar, från tidigare 10,3-13,6 miljarder.

“För att ge lite bakgrund till den finansiella prognosen för hela 2023/24, bör man beakta att åtminstone sex noterbara lanseringar har skjutits fram från 2023/24 till senare år, med nättoförändringar för nya lanseringar”, står det.