Mjukvarutestning är en kritisk, men ofta tidskrävande och kostsam del av utvecklingsprocessen. Nystartade företaget QA.tech har siktet inställt på att förändra detta genom att erbjuda ett innovativt AI-baserat testverktyg. I en pre-seed investeringsrunda har företaget nyligen säkrat 11 miljoner kronor i finansiering, med riskkapitalbolaget byFounders som ledande investerare.

QA-testning (Quality Assurance) är en viktig process inom mjukvaruutveckling, men den är också repetitiv och tidskrävande. Det innebär att man måste testa olika funktioner och aspekter av en applikation, såsom inloggning, sökfunktioner och kundvagnshantering, för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Tyvärr utförs dessa tester ofta manuellt, och det är inte ovanligt att en QA-testare behövs för var tredje utvecklare på ett företag. För många utvecklare är detta en tråkig och tidsödande uppgift.

Daniel Mauno Pettersson, VD och en av grundarna av QA.tech, förklarar: ”Alla andra trender inom utveckling går mot att återanvända kod, så varför ska man behöva skriva tester själv? Det är en väldigt tids- och resurskrävande process och dessutom sker ofta fel på grund av den mänskliga faktorn. Genom att automatisera QA-tester frigör vi tid som gör att utvecklaren kan fokusera på att skriva kod, inte testa den.”

Daniel Mauno Pettersson har en imponerande bakgrund som inkluderar tidigare befattningar som CTO på företag som memmo och Billogram, samt en produktchefstjänst på Dooer. Tillsammans med Patrick Lef, som har en produktbakgrund på företag som memmo, Collabs och Videofy, samt Marcus Carloni, grundare av Flowbox och Smart Media, har de skapat QA.tech.

Det AI-baserade testverktyg som QA.tech har utvecklat är utformat för att fungera som en mänsklig testare och hitta potentiella problem på en webbsida. Verktyget kan användas för att testa olika funktioner som sökning, kundvagnshantering, cookie-meddelanden och inloggning. Användarna har möjlighet att övervaka processen och få detaljerad information om hur testet har utförts, inklusive felrapporter och föreslagna åtgärder.

”Generativ AI är ett område som växer snabbt och som till stor del kommer att ersätta mänskligt, intelligent arbete”, säger Daniel Mauno Pettersson. ”Kod skriven med hjälp av AI kan göra en utvecklare väsentligt mer produktiv, men innebär samtidigt mer kod att testa. Det är här vårt verktyg kommer in, genom att hjälpa utvecklare att bygga stabilare applikationer utan buggar.”

Med de nyligen innehavda 11 miljonerna i finansiering, som leddes av byFounders, planerar QA.tech att vidareutveckla och förbättra sitt testverktyg till en färdig produkt. Dessa medel kommer även att användas för att rekrytera ytterligare utvecklare till teamet. Bland övriga investerare i denna rundan finns namn som Mikael Johnsson (medgrundare av investmentbolaget Oxx och tidigare partner på Amadeus Capital), Vigor Sörman (grundare av Splay), Petter Nyman (tidigare CTO på Sambla) och Vilhelm von Ehrenheim, en AI-expert på EQT Motherbrain. Den senare är också aktiv rådgivare åt QA.tech, tillsammans med David Hallvig, VP Data Science på Billogram.

Magnus Hambleton, investerare på byFounders, uttrycker sin entusiasm över investeringen: ”Vi är stolta över att backa detta team och exalterade över problemet de löser. Det kan bespara miljontals timmar av tråkigt arbete samtidigt som kvaliteten hos all mjukvara vi använder ökar.”

QA.tech planerar att erbjuda sitt testverktyg som en SaaS-prenumerationstjänst och har redan ett tjugotal intresserade kunder som vill delta i företagets betaprogram. Med sitt innovativa AI-verktyg ser QA.tech ut att revolutionera mjukvarutestningslandskapet och frigöra utvecklarnas tid för mer kreativt arbete.