Den största skillnaden mellan debetkort och kreditkort är att med ett debetkort kan du bara betala med pengar du redan har på kortet. Genom ett kreditkort däremot kan du göra betalningar på kredit – det vill säga betala en summa senare till banken, som ett lån.

Hur fungerar ett debetkort?

Ett debetkort, som också kan kallas för debitkort eller bankkort, är kopplat till ett konto där pengar finns innestående. Vid köp eller utbetalning dras (debiteras) summan från kontot.

Med ett debetkort kan man aldrig göra köp för mer än den summa som redan finns på kontot. 

Om man med ett debetkort ändå skulle försöka göra ett köp som överskrider mängden pengar som finns på kontot möts man oftast av meddelandet “medges ej” och köpet går inte igenom. Med vissa debetkort går det dock att göra köp för en summa större än det tillgängliga saldot på kortet, men då får man istället en övertrasseringsavgift som måste betalas till banken.

Hur fungerar ett kreditkort?

Kreditkort kommer av ordet kreditera, vilket innebär att man summerar alla köp som gjorts under en period (oftast en månad, eller 30 dagar) och sedan får man en faktura på detta. Med kreditkortet behöver man alltså inte ha hela summan tillgänglig när köpet görs.

Fakturan betalas in till den bank eller det låneinstitut som står bakom kortet. Man måste man inte betala tillbaka hela månadsfakturan på en gång. Däremot måste den som har obetalda köp från en tidigare månad betala ränta på dessa vid nästa månadsfaktura.

Hur mycket kredit som tillåts varje månad varierar. När kortet skaffas ansöker innehavaren om en summa som antingen beviljas eller nekas. Denna summa kan ändras om kortinnehavaren ansöker om en ny eller om banken själva beslutar att höja eller sänka den tillåtna månadskrediten. Förslag på och alternativ till kreditkort kan du läsa om här!

Fördelar med debetkort och kreditkort

Fördelar med ett debetkort

 • Inga skuldfällor
 • Ingen uttagsavgift eller något valutaväxlingspåslag
 • Ingen kreditupplysning

Fördelar med ett kreditkort

 • Fördelaktigt vid oplanerade utgifter eller större köp 
 • Bonusar och rabatter som inte ingår vid användning av ett debetkort
 • Krävs av många hotell- och biluthyrningsfirmor

 

När man jämför kreditkort och debetkort finns det både fördelar och nackdelar med båda.Vill du läsa mer om detta kan du läsa om debetkort på Kreditkort Guiden, en informerande artikel! 

Nackdelar med debetkort och kreditkort

Nackdelar med ett debetkort

 • Saknar i de flesta fall bonusar och rabatter
 • Opraktiskt vid fall av oväntade utgifter eller större köp
 • Kortinnehavaren har personligt ansvar för redovisning av transaktioner

Nackdelar med ett kreditkort

 • Risk för kreditskulder och överkonsumtion är högre med kreditkort
 • Ränta tillkommer vid obetald kredit
 • Endast en begränsad mängd kredit

Kreditkort eller debetkort, vilket är bäst?

Såklart är detta en svår frågeställning att hitta ett objektivt, korrekt svar till. I de allra flesta fall kan det kokas ned till att det helt beror på kortinnehavarens behov och preferenser. Majoriteten av de som får frågan brukar dock föredra debetkort över kreditkort. Helt enkelt för att många anser att det är lättast att förstå sig på och använda samt att det gör det enklare att hålla koll på sin ekonomi.