-Denna artikel är ett samarbete med Kortio, en jämförelsetjänst för kreditkort-

Att välja det betalkort som passar ditt liv och leverne kan vara betydande för din privatekonomi. Det finns några variabler att ta hänsyn till och vi kommer att ta dig igenom de vanligaste frågeställningarna när du ska välja kreditkort. Kortio.se är en tjänst som ställer de här frågorna och baserat på dina svar rekommenderar det betalkort som passar dig bäst. Dessutom samlar Kortio alla aktuella erbjudanden och kampanjer.

Årsavgift
Vissa kortutställare har fortfarande en årsavgift som ligger mellan 99-299 SEK per år. I den konkurrens som blivit är årsavgiften dock typiskt något som många tar bort.

Kreditkort eller Betalkort
Det finns kreditkort och betalkort, betalkort kan också kallas “debit card” eller “pre-paid card”, alltså kopplat till ett konto där du redan innan har satt in pengar. Ett kreditkort innebär att kortutställaren har lämnat en kredit på kortet.

Ränta och kreditgräns
På ett kreditkort finns en kreditlimit som varierar mellan 30 000 – 500 000 SEK (i vissa fall ännu högre). Det vanligaste är att alla kortköp samlas upp till en månadsfaktura. Betalar man fakturan i tid så är det oftast räntefritt men om man inte gör det belastas man med en räntekostnad, på de svenska kreditkorten ligger räntan på 10 % – 20 % per år.

Bränslekort
Många bränslebolag har egna kort som ger rabatt på drivmedel när man betalar sin tankning med kortet. Har man en speciell bensinstation där man ofta tankar så kan det vara en bra affär att välja just deras kort.

Cash-Back
Cash-Back innebär att man får bonus för varje köp man gör. Det kan ibland gälla specifika inköpsställen som kortutställaren har samarbete med och ibland gäller det för alla köp med kortet. Återbetalningen kan vara i form av reda pengar, värdebevis eller rabatter hos utvalda inköpsställen.

Försäkringar
Det är populärt att erbjuda försäkringar som gäller när man exempelvis betalat en resa med kortet. Vi rekommenderar att läsa igenom försäkringsvillkoren så att man inte vaggas in falsk trygghet. Vissa av exempelvis reseförsäkringarna fungerar faktiskt riktigt bra i situationer där man behöver avboka en resa eller bagaget försvunnit.
VISA eller MasterCard?
Är egentligen mest en smaksak, korten fungerar på ungefär lika många ställen då det är extremt ovanligt att ett inköpsställe accepterar det ena men inte det andra.
Vissa kräver kreditkort
Värt att tänka på är att i många länder, när man exempelvis ska hyra en bil eller checka in på ett hotell så krävs det ett kort med kredit som säkerhet och debit cards fungerar inte.