De senaste månaderna har elpriset stigit till rekordhöga nivåer. Media har frekvent skrivit om elpriserna med varningar om en eventuellt rekorddyr vinter. Och enligt våra siffror har konsumenterna agerat genom att binda sina elavtal. Det framgår av ett pressmeddelande från Compricer.

“Elpriset är rekordhögt i stora delar av Sverige. Och det kan bli ännu värre i vinter – när förbrukningen ökar.” skriver t.ex. Expressen och Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall, säger till Ekonomiekot Extra: “Det kan bli de högsta priserna sedan avregleringen 1996.”

Samtidigt kan vi läsa i senaste nyhetsbrevet från Energimarknadsinspektionen (Läget på elmarknaden – vecka 39 2021) att systempriset sjönk med 22 procent i jämförelse med föregående vecka. Även spotpriserna sjönk. I elområde 1 och 2 sjönk spotpriserna med 24 procent och i elområde 3 och 4 sjönk spotpriserna med 23 respektive 21 procent.

Compricers kunder väljer bundna avtal
I augusti valde 75 procent av alla kunder som bytte elavtal hos Compricer ett rörligt elavtal. I september svängde pendeln och vi kunde se att endast 32 procent av alla som bytte sina elavtal via Compricer valde ett rörligt avtal. Hela 68 procent valde ett bundet avtal. Som jämförelse var det i september 2020 54 procent som valde att binda sitt elavtal.

Det vanligaste bundna avtalet våra kunder bytte till under september var fast pris 3 år följt av fast pris 1 år och fast pris 3 månader.

Huruvida det är ekonomiskt fördelaktigt med ett bundet elavtal är tyvärr något vi endast kan veta med säkerhet i efterhand. Enligt en undersökning från 2019 av Villaägarna visade det sig att mars varit den bästa månaden att binda sitt elavtal på under de senaste 14 åren. Samtidigt visar undersökningen att endast under tre av de fjorton senaste åren har det lönat sig att binda elavtalet (2010, 2016 och 2018).

Andel bundna respektive rörliga elavtal tecknade hos Compricer augusti 2020 – september 2021