Att binda elavtal blir alltmer populärt i takt med att elpriserna svänger mer dagligen. Men alla elbolag har inte fasta elavtal till sina kunder och det finns mycket att tänka på när du skaffar ett bundet elpris. Vi tar i denna artikeln redo på vad det innebär, hur du gör och när det är som bäst att binda ett elavtal.
Topplista bundna elavtal just nu
- Fortum: Bra kampanj och service
- Skellefteå Kraft: Förnybar el
- Cheap Energy: Billig el med bra omdömen
Elbolag med fasta elavtal
Nedan går vi närmare in på olika elbolag och deras fasta elavtal, så att du kan hitta det som passar dig bäst!
Fortum
Fortum erbjuder ett fast elavtal i antingen 1 eller 3 år och är ett populärt val. De har en månadsavgift på 49 kr för dig som bor i villa och 39 kr för dig som bor i lägenhet. Dock så har de just nu en kampanj som ger dig gratis månadsavgift det första året.
En fördel med Fortum är att de har mycket erfarenhet då de är Sveriges största elbolag med över 800 000 kunder runtom i Sverige. Du kan läsa mer om att binda elavtal hos Elfons som även utsedde Fortum till det bästa fasta elavtalet.
Svealands Elbolag
Ett elbolag som sticker ut är Svealands Elbolag som erbjuder prisgaranti på fast elpris. De matchar med andra ord om du hittar ett billigare bundet elpris hos ett annat elbolag och ger 1 öre/kWh billigare pris. Hittar du ett billigt fast elpris hos ett annat elbolag kan du sedan gå till Svealands Elbolag och alltid få det billigare.
Skellefteå Kraft
Hos Skellefteå Kraft kan du binda elpriset i antingen 1, 2 eller 3 år och få 100 % förnybar el. De har dock inget erbjudande aktivt på deras fasta elavtal som de har på deras rörliga elavtal. Månadsavgiften är 45 kr och Skellefteå Kraft har 4,5/5 i betyg av kunder på Reco omdömestjänsten, vilket är en klar fördel.
Jämför fasta elavtal
Innan du väljer ett fast elpris hos ett specifikt elbolag bör du alltid jämföra olika alternativ. Det finns över 150 elbolag i Sverige och deras priser och villkor skiljer sig mycket åt. När du jämför de olika alternativen så är det viktigt att utgå ifrån vissa specifika faktorer. Läs mer om vilka faktorer som är viktigast nedan:
Erbjudanden
Det är vanligt att elbolag har erbjudanden till nya kunder och specifikt till deras rörliga elavtal. Men en del elbolag har även erbjudanden och kampanjer till deras fasta elavtal. Genom dessa kan du få till exempel gratis månadsavgift i det första året och ofta spara upp till 1000 kr. Vissa elbolag har också erbjudanden som prisgaranti på fasta elpris eller rabatt per kWh.
Avgifter
Månadsavgiften är den fasta avgiften som alla elbolag har på sina elavtal. Dock skiljer det sig mycket mellan hur hög månadsavgift de olika elbolagen tar ut. Vissa har en högre månadsavgift och sedan ett lägre påslag och andra har en lägre månadsavgift men högre påslag.
Förutom månadsavgiften så kan det tillkomma påslag och andra avgifter. Kolla upp dessa noggrant då det kan tillkomma särskilda avgifter hos vissa elbolag.
Elpris per kWh
Allra viktigast är att kolla på det totala priset per kWh du betalar under avtalstiden. Det är också enkelt att jämföra olika alternativ om du använder detta mått.
Omdöme
Kundomdömen är en annan faktor som är viktigare än du tror att ta hänsyn till. Här får du information från kunder som testat elavtalet och kan berätta om alla för- och nackdelar. Du hittar enkelt omdömen från de olika elbolagen hos Trustpilot.
Vad menas med ett bundet elavtal
Att binda elavtal och därmed skaffa ett bundet elavtal innebär att du har ett fast elpris per kWh du förbrukar. På så sätt är du inte påverkad av hur elpriset utvecklas på elbörsen och kommer under avtalstiden betala samma pris för elen varje månad. Du behöver därför inte heller oroa dig för att priserna ska stiga kraftigt och likaså din elräkning. Men samtidigt så kan du behöva betala ett mycket högre pris än elen egentligen kostar om elpriset sjunker mer än förväntat.
När ska du binda elavtalet?
Så när är det dags att binda sitt elavtal? Det finns egentligen inget rätt svar på denna fråga då du hade behövt se in i framtiden för att ta reda på när det är dags. Samtidigt så räknar elbolagen ut det förväntade elpriset med hjälp av priser på elbörsen och sätter det bundna elpriset utifrån detta. Därför så kan du inte binda elpriset innan varje vinter då elpriset brukar stiga utan att behöva betala en premie mot vad elpriset förväntas vara.
Svaret på denna fråga är därför att du bör binda elpriset när du tror att elen kommer bli dyr. Mer specifikt när du tror att elpriset kommer att bli dyrare än vad elbolagen förväntar sig. Dock är det omöjligt att förutse elprisets utveckling och därför kommer du troligen inte pricka rätt.
Ett annat sätt att resonera kan vara att du ska binda elpriset när du inte har råd med att det stiger kraftigt. Annars finns det ju alltid en risk för att elpriset stiger och om din ekonomi inte klarar det så kan det bli jobbigt. Samtidigt kommer du behöva betala en premie och det har varit billigast med rörligt elpris historiskt sett.
Är det värt att skaffa fast elpris 2023?
En mer aktuell fråga är om det är värt att binda sitt elpris 2023. Kollar du på de fasta elpriserna just nu så kan du binda elpriset i elområde 3 för en villa som förbrukar runt 20 000 kWh och få runt 120 öre/kWh. Dock så betalar du endast runt 50 öre/kWh i nuläget för ett rörligt elavtal, men det fasta elpriset gäller över vintern då det tenderar att bli dyrare.
Genom att kolla på en prognos av elpriset baserat på terminspriser, vilket innebär vad du kan köpa och sälja el på börsen i framtiden för. Så förväntas elpriset som högst vara precis över 100 öre/kWh under vintern i Januari och Februari. Utgår du ifrån dessa priser så blir det alltså inte värt att skaffa ett bundet elpris då du betalar över den förväntade pristoppen under hela vintern. Samtidigt så finns det inget som säger att denna prognos måste stämma, utan det är just en prognos.
Du kan även resonera att med ökade räntekostnader så får många av hushållen det sämre ekonomiskt ställt. Att då även ta en risk med ett rörligt elavtal och kanske drabbas av skyhöga elpriser som under förra vintern kan vara svårt motiverat. Har du inte råd med att elpriset stiger till runt 200 öre/kWh där den var förra vintern så rekommenderar vi att du tar ett fast elpris. Du kan också endast binda elpriset under vintern för att minimera risken för dessa pristoppar.
Hur länge binder du elavtalet?
Hur länge du binder ett elavtal väljer du själv i samband med att du skaffar det. Olika elbolag erbjuder dock olika tidsperioder som du kan binda elavtalet på. Vissa har fasta elavtal i ett år, tre år eller till och med upp till tio år. Som lägst har de flesta elbolag att du kan binda elavtalet i ett år men vissa elbolag har bindningstid på endast några månader som lägst.
Så det är alltså du som bestämmer till stor del hur länge du ska ha ett fast elavtal. Men ett vanligt tips brukar vara att inte skaffa ett alltför långt bundet elpris då du ofta får betala en hög premie mot prognosen för elpriset.
Fördelar med fast elpris
Vilka är fördelarna med att binda elavtalet? Vi har samlat alla viktiga fördelar i listan nedan:
- Samma elpris under en lång tid
- Enkelt att budgetera elkostnaderna
- Undviker pristoppar
Vilka nackdelar finns?
Självklart finns det även nackdelar med att välja ett fast elpris. Främst är det att det har varit billigast historiskt sett att välja ett rörligt elpris. Trots att det kan svänga en hel del har det alltså lönat sig på lång sikt. Du kan även hamna med ett kWh pris som är långt över elpriset på börsen, vilket kan kännas segt.
Alternativ till fasta elavtal
Utöver fasta elavtal så finns det en hel del blandningar av fasta och rörliga elavtal. De har blivit alltmer populära på senare tid men finns inte hos alla elbolag.
Mixpris
Mixpris innebär precis som det låter att du har en mix av rörligt och fast elpris. Alltså en blandning där hälften av ditt elpriset utgörs av ett bundet pris och hälften av det rörliga. Det kan vara ett bra mellanting för dig som inte vill ta en alltför stor risk men samtidigt inte binda upp elpriset helt.
Vintersäkrat elavtal
Vintersäkrat elavtal innebär att elavtalet övergår till ett fast elavtal under vinterhalvåret. På så sätt så får du ett rörligt elpris under sommaren när elen brukar vara billig. Men sedan ett fast elpris på vintern när elpriset brukar stiga i takt med att elförbrukningen för hushållen också stiger.
Tanken bakom detta låter ju riktigt bra men det är inte alltid så förmånligt egentligen. Du behöver nämligen betala en ganska hög premie för att endast binda elpriset under vinterhalvåret och därför lönar det sig ofta inte. Men det kan vara ett bra alternativ om du inte har råd med att elpriset sticker iväg och vill ha en säkring.
Förvaltat elpris
Förvaltade elpris är något som alltfler elbolag börjar att skaffa och går ut på att de köper och säljer el åt dig. Med målet att jämna ut ditt elpris och undvika pristoppar genom att innan köpa elen. Fördelen är att du har experter på elbolagen som sitter och jobbar med detta för att sänka ditt elpris. Nackdelen är att experterna kan ha fel och köpa eller sälja el i fel läge och då kan det bli dyrt. Det gäller därför att kolla upp omdömen och tidigare historik noggrant hos elbolagets experter innan du skaffar ett förvaltat elavtal.
Vanliga frågor
Vad är ett bundet elpris?
Ett bundet elpris eller elavtal är egentligen ett annat ord för ett fast elavtal eller elpris. Vilket innebär att du har på förhand ett bestämt elpris under avtalstiden.
Är det värt att binda elavtalet?
Det skiljer sig från person till person beroende på förutsättningar och vilken risk du är villig att ta. Historiskt sett har det dock varit billigast på längre sikt att välja ett rörligt elpris. Men om du inte har råd med stigande elpriset kan det vara värt att binda elpriset, om du får ett vettigt kWh pris.
När under året ska du binda elpriset?
När på året du ska binda elpriset går inte att säga då ingen tidpunkt egentligen ska vara bättre. Anledningen är att elbolagen räknar med att elpriset har större chans att stiga under vissa delar och då får du betala en högre premie.