Facebook-ägaren Meta lanserar sin nya app för att utmana Twitter och säger att den kommer att gå live på torsdag. Appen, som heter Threads och finns tillgänglig för förbeställning i Apple App Store, kommer att vara kopplad till Instagram. Skärmdumpar visar en kontrollpanel som liknar Twitter

Detta är det senaste draget i rivaliteten mellan Meta-chefen Mark Zuckerberg och Twitter-ägaren Elon Musk. Förra månaden kom de överens om att göra upp i ringen i en MMA-fight, men det är oklart hur seriösa de båda männen var om att faktiskt genomföra en match.

Samtidigt meddelade Twitter att den populära användardashboarden TweetDeck kommer att placeras bakom en betalvägg om 30 dagar. Detta är det senaste draget från Musk när han försöker få användare att anmäla sig till Twitters prenumerationstjänst, Twitter Blue. I lördags begränsade mångmiljardären antalet tweets som användare kunde se med hänvisning till extrem ”datainsamling”.

Det verkar som att Meta’s Threads-app kommer att vara en gratistjänst – och det kommer inte att finnas några begränsningar för hur många inlägg en användare kan se.

Eftersom det är en Meta-app kommer Threads också att samla in data från din telefon, inklusive platsdata, inköp och webbhistorik. Ett antal appar som påminner om Twitter har dykt upp de senaste åren, som Donald Trumps Truth Social och Mastodon. En annan liknande app, Bluesky, påstod sig ha sett ”rekordtrafik” efter Musks begränsningar av användningen förra helgen.

Threads kan dock vara det största hotet som Twitter hittills har stått inför.

Mark Zuckerberg har en historia av att låna andras idéer och göra dem framgångsrika. Metas Reels betraktas allmänt som en TikTok-kopia, medan Stories liknar Snapchat. Meta har resurserna för att konkurrera med Twitter. Threads kommer att vara en del av Instagram-plattformen, så den kommer också att vara kopplad till hundratals miljoner konton. Den startar inte från noll, som andra potentiella konkurrenter har varit tvungna att göra.

Även om Musk har fått beröm på vissa håll för sitt engagemang för yttrandefrihet har han också retat upp vissa användare. Zuckerberg kommer att hoppas på att han kan locka tillräckligt många missnöjda användare från Twitter för att skapa ett verkligt alternativ som kan utmana Twitter på allvar.

Mark Zuckerberg har en historia av att låna idéer från andra företag och göra dem framgångsrika. Meta’s Reels betraktas som en kopiering av TikTok, medan Stories liknar Snapchat. Genom att använda sina resurser och koppla Threads till Instagram-plattformen har Meta en stark grund att konkurrera med Twitter. Appen kommer att vara ansluten till hundratals miljoner befintliga konton, vilket ger den en stor användarbas från start. Detta ger Meta en fördel gentemot andra potentiella konkurrenter som har fått börja från noll.

Å andra sidan har Elon Musk, ägaren av Twitter, också gjort framsteg för att locka användare till sin plattform. Han har infört Twitter Blue, en prenumerationstjänst som erbjuder extra funktioner och försöker på så sätt få användare att betala för att använda Twitter. Han har också begränsat antalet tweets som användare kan se och hänvisat till ”datainsamling” som skäl för denna åtgärd. Musk har både blivit hyllad och avskydd av användare på grund av sin inställning till yttrandefrihet.

Med Threads-appen kan Meta erbjuda en gratis tjänst utan begränsningar på antalet inlägg som användare kan se. Detta kan vara en lockande faktor för användare som är missnöjda med Twitters betalvägg för TweetDeck och andra begränsningar. Genom att erbjuda en liknande användarupplevelse som Twitter och koppla den till Instagram kan Meta locka användare som vill ha en alternativ plattform för sina textbaserade konversationer.

Det återstår att se hur Threads kommer att tas emot av användarna och hur den kommer att påverka Twitter. Rivaliteten mellan Mark Zuckerberg och Elon Musk är tydlig, och båda kommer att kämpa för att locka användare till sina respektive plattformar. Zuckerberg hoppas kunna dra till sig tillräckligt med missnöjda Twitter-användare för att skapa ett genuint alternativ. Samtidigt kommer Musk att försöka behålla sin användarbas och få dem att betala för att använda Twitter Blue.

Slaget om användarna och framtidens sociala medier är långt ifrån över. Threads kan vara en viktig spelare i denna strid och Meta har potentialen att utmana Twitter på allvar. Det är upp till användarna att avgöra vilken plattform som bäst tillgodoser deras behov och önskemål när det kommer till textbaserade konversationer på nätet.