Under tiden då kriget i Ukraina pågick har finländska företag genomfört affärer för stora summor i Ryssland. En granskning från Yle visar att det handlar om minst 1,5 miljarder euro, vilket motsvarar 17,7 miljarder kronor, sedan den fullskaliga invasionen i februari 2022.

Dessa affärer inkluderar bland annat leveranser till ryska metallgruvor. En forskare inom rysk energipolitik som intervjuades av Yle menar att de ryska militära styrkorna har kunnat dra nytta av dessa affärer för att stärka sin upprustning.

En del av pengarna har även hamnat hos företag som ägs av oligarker som har nära band till Rysslands president, Vladimir Putin, och dessa individer omfattas av sanktioner från västvärlden.

Bland dessa oligarker finns Oleg Deripaska, som är storägare i flera svenska företag, inklusive aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, samt nickelmiljardären Vladimir Potanin.

Informationen om dessa affärer kommer från de ryska tullmyndigheterna. Listan innehåller uppgifter om tiotals företag och över 2 000 import- och exporttransaktioner mellan Finland och Ryssland.

Statistiken omfattar främst tiden från krigets början i februari 2022 till hösten samma år. Därefter finns endast sporadiska uppgifter då de ryska myndigheterna har dröjt med att lämna ut information.