Välkomna tillbaka till årets första söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

I förra årets sista krönika nämndes det som många såväl väntade som hoppades på: det så kallade tomterallyts vara eller icke vara. Men nej, tomten kom aldrig under 2022 – men däremot till trettondagen och tog då en stor del av tradingkollektivet på sängen. Med ett utmanande svagt börsår i ryggen och med ett generellt negativt konsensus inför inledningen av 2023 så var aktiepositioneringen ovanligt låg på vägen in i detta år – vilket syns i grafen nedan till vänster som delades innan jul:

Ytterligare en bra visualisering av hur många som stod utanför marknaden framåt årsskiftet är IMX-index ovan till höger, som visar på en rekordlåg aktivitet mot slutet av 2022.

Framförallt de snabbfotade retail-investerarna som till stora delar sålt ur sig ur marknaden valde att ta rygg på fonderna, och med många traders som inlett 2023 med med korta positioner var det inte annat än viss shortsqueeze-känsla som kunde anas när de breda indexen steg så mycket som runt fem procent eller mer. Rent definitionsmässigt innebär förra veckans uppgång att börsen officiellt brutit sig ur sin så kallade Bear Market, dvs fallet är nu mindre än 20% sedan senaste toppnoteringen.

Den gångna börsveckan präglades annars av viktig makrostatistik från USA.  Framförallt, och nuförtiden i vanlig ordning, så riktades huvudfokus på den amerikanska centralbankens kamp mot inflationen. Inflationsnivån landade på 6.5%, förvisso högt – men ett bevis på att räntehöjningarna biter. Även arbetslöshetssiffrorna tycks ha stävjats till fördel för börsen.

Kommande vecka kommer såväl marknadens som mitt eget fokus stegvis skifta från makrostatistik till bolagens Q4-rapporter som börjat släppas på nu i dagarna – naturligtvis oerhört viktig vägvisare för kommande period. Min tanke ligger mot att vinsterna generellt bör ha kommit ner i spåren av fjolårets ökade kostnader och minskade köpkraft från konsumenterna. Utan facit i hand ligger därför min tilt snarare på nedsidan, men kommer behöva vara vaksam på överraskningar. När en stor del negativ konsensus finns på marknaden behövs inte alltid mycket positivt för kollektivet ska vända.

I övrigt på radarn noterar jag att råvarorna i energisektorn spreadat isär kraftigt. Priset för naturgas har halverats på blott en månad medan oljepriset stigit mer än tio procent under samma period. Detta kan ge upphov till intressanta trading-setups. Jag kommer även hålla ett öga på ädelmetallerna som stigit kraftigt sedan i höstas, och vars framtida utveckling är högintressant.

På valutamarknaden tror jag på fördel dollarn gentemot såväl euron som kronan.

Vi ses i marknaden / Massi