Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

Tiden tenderar ofta flyga fram, inte minst om våren. Tänk att vi redan passerat en dryg tredjedel av 2023! Om vi försöker summera det faktiska konjunkturläget so far, så är den klart mindre negativ än vad som befarades av de flesta prognosmakare kring årsskiftet. Inflationen är förvisso ännu kvar på envist höga nivåer, vilket delvis även beror på att efterfrågan i ekonomin visat sig vara starkare än väntat – något som majoriteten av de nyligen släppta Q1-rapporterna vittnar om.

Nu är frågan om den oväntat stabila utvecklingen kommer kunna fortsätta trots att räntorna kontinuerligt fortsatt att höjas. Under veckan som gick rapporterade den amerikanska centralbanken Federal Reserve om de senaste inflationssiffrorna (5,9% vs. förväntat 6,0%) som visade att inflationen sakta men säkert fortsätter sjunka, om än kvar på historiskt höga nivåer och ännu långt ifrån målet på runt tvåprocentsnivån. Vid deras senaste räntebesked förrförra veckan, så hintades att man nu överväger en paus efter tio konsekutiva höjningar – något många väntat på efter att styrräntan under loppet av det senaste året höjts från i runda tal noll till fem procent.

Situationen i världsekonomin är oavsett ännu problematisk med en mängd utmaningar såsom ränteläget, inflationen som ännu ligger på höga nivåer och den geopolitiska oron i ena vågskålen. I den andra vågskålen ligger en den stabiliserade konjunkturen driven av en hög efterfrågenivå, en återöppning av den kinesiska ekonomin och en normalisering av leveranskedjorna – vilket sammantaget medför både högre tillväxt och ett lägre inflationstryck.

Men mycket längre bortom ovanstående behöver man inte blicka som kortsiktig trader, utan oftast räcker det med att försöka anpassa sig efter de mer kortsiktiga nyhets- och marknadsflödena. Under veckan som gick har jag fortsatt handla mycket index såsom SP500, Nasdaq100 och OMX. De har rört sig mestadels sidledes, men ett åter mönster som upprepade sig var relativt starka öppningar för att sedan smyga sig nedåt. Mer volatila har råvarorna varit med ädelmetallerna, oljan och naturgasen i spetsen. I förra veckans krönika nämndes även den svenska kronan som oväntat stärkts ordentligt mot US dollarn. Detta öppnade för ett gynnsamt läge där dollarna återfann kraft under veckan, se graf nedan.

 

Volatilitetsindexet VIX fortsätter handlas på låga på historiskt låga nivåer och trots att marknaden kan slå en hel del intradag, så går rörelserna ändå hyggligt sidledes om vi zoomar ut. Om detta innebär att vi snart får se ett mer långsiktigt bryt åt något håll är ännu för tidigt att säga.  CNN’s Fear & Greed Index tyder likaså på fortsatt riskaptit och är oförändrad från förra veckan.

Kommande vecka så kommer jag inte rusa efter bollen åt något håll, utan känner mig fram på nuvarande nivåer och försöker anpassa mig efter marknaden. Jag letar svenska och amerikanska aktier som inte som inte riktigt velat hänga med på uppsidan och som kan ha möjlighet till intressanta kortsiktiga setups. Under gångna veckan erbjöds möjligheter i bland annat Intrum, Storskogen och Alibaba Group. De svenska bostadsbolagen tumlar rejält med SBB i spetsen. Dessa kan bjuda på kortsiktiga möjligheter både på upp- och nedsidan. Ha i minnet att veckan är kort! Halvdag på onsdag och stängt på torsdag. Därav tar krönikan paus nästa söndag och återkommer den 28 maj,

Vi ses i marknaden / Massi