Allt fler svenskar väljer att flytta till varmare breddgrader. I det andra kvartalet ökade de svenska köpen i Spanien med 30 procent till över 1 200 stycken. Det visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

Spansk bostadsmarknad blomstrar. Precis som i Sverige är det många som ändrat synen på hur de vill leva och bo, vilket lett till en kraftig ökning av bostadsaffärer. I Q1 gjordes 164 299 transaktioner fördelat på ny- och begagnatmarknaden. Det är en betydande ökning jämfört med i Q4 (+14,1 %) och den bästa kvartalssiffran sedan början av 2008.

Under kvartalet uppgick antalet köp av svenskar till 1 225 stycken, en ökning med cirka 30 procent jämfört med Q4. Av de utländska köpen stod svenskar för 5,8 procent, en ökning från 5,2 procent.

– Vi ser ett jätteintresse bland svenskar för att köpa bostad i Spanien och den köpgrupp som ökar allra mest är barnfamiljer, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. I takt med att fjärrarbetet blivit etablerat ser allt fler möjligheten att byta land. Spanien svämmar i dag över av svenska familjer där föräldrarna arbetar från solstolen och där barnen går i svensk skola.

Priserna i Spanien steg med 3,1 procent i första kvartalet. På årsbasis var uppgången 5,3 procent. I områden som är vanliga bland svenskar var det också mestadels uppåt. Till exempel steg priserna kraftigt både på Teneriffa (4,3 %) och på Mallorca (5,7 %). Málaga (-1,2 %) och Alicante (-1,2 %) noterade däremot svagt sjunkande priser.

– Trots utmaningar med inflation och högre räntor syns inga tendenser till avmattning. Efterfrågan är hög och optimismen stor, vilket märks på korta säljtider och att det blivit tuffare att pruta. I städerna och i de attraktiva kustområdena kombineras detta dessutom med ett relativt lågt utbud, vilket trycker upp priserna ytterligare, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Utländska fastighetsköpare i Spanien, första kvartalet 2022

 1. Storbritannien (12,03 %)
 2. Tyskland (9,47 %)
 3. Frankrike (7,05 %)
 4. Marocko (5,80 %)
 5. Sverige (5,76 %)
 6. Belgien (5,67 %)
 7. Nederländerna (5,04 %)
 8. Rumänien (4,57 %)
 9. Italien (4,16 %)
 10. Polen (2,39 %)

Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien:

 1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.
 2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.
 3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
 4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
 5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.
 6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.