Perstorp Group meddelar idag att PETRONAS Chemicals Group Berhad (PCG) tecknat avtal om att förvärva det svenska bolaget, som är en global ledare inom specialkemi. Affären sker genom att PCG köper samtliga aktier i Perstorp Holding AB av det franska riskkapitalbolaget PAI Partners för 2.3 miljarder euro (motsvarande ca 24,142 miljarder SEK). 

– Vi är glada över att bli en del av PCG. Våra båda företag har mycket gemensamt, både vad gäller värderingar och i synen på hur vi vill utveckla våra respektive verksamheter för att möta framtidens utmaningar och möjligheter. Med PCG får vi en ägare som har global styrka och en marknadsledande position, inte minst i Asien. Det gör att vi kan ytterligare kan växla upp Perstorps hållbara omställning mot en klimatneutral kemiindustri och ta företaget in i en ny tillväxtfas. Våra verksamheter kompletterar varandra industriellt och tillsammans med PCG blir Perstorp ett ännu starkare företag, säger Jan Secher, VD och koncernchef för Perstorp Group.

– Vi ser fram emot att välkomna Perstorp och deras fantastiska medarbetare till PCG-familjen. Perstorp ger oss tillgång till viktig kompetens, teknologiska plattformar och etablerade kanaler till kunder, vilket kommer att hjälpa oss möta det allt större behovet på marknaden för mer miljövänliga och hållbara lösningar. Perstorps innovativa och genomgripande sätt att reducera miljöpåverkan ligger helt i linje med PCGs ambitioner på hållbarhetsområdet. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan öka takten i vår resa mot cirkulär ekonomi och klimatneutralitet vid 2050, säger PCG’s Managing Director och CEO, Ir. Mohd Yusri Mohamed Yusof.

Perstorp grundades för mer än 140 år sedan och är en ledande global aktör inom specialkemi. Företaget utvecklar hållbara lösningar med fokus på marknadssegmenten Resins & Coatings, Engineered Fluids och Animal Nutrition. Företaget har global försäljningsnärvaro, sju moderna tillverkningsanläggningar i Europa, USA och Kina och tre forsknings- och utvecklingscenter (FoU) över hela världen med cirka 1 500 anställda som betjänar mer än 2 600 kunder. Perstorps kemiprodukter och lösningar behövs för den gröna omställningen av många olika industrier och slutprodukter. Exempelvis har Perstorp utvecklat en banbrytande metod för att vid sin anläggning i Stenungsund producera hållbar metanol från koldioxid, restströmmar, biogas och vätgas. Project Air planeras att från och med 2026 kunna ersätta en stor del av den fossilbaserade metanol som Perstorp idag använder.

Tillsammans kan Perstorp och PCG erbjuda det bästa av respektive företag till våra kunder och våra medarbetare. Jag är övertygad om att PCG, med sina tillväxtambitioner, industriella kunnande och internationella närvaro kommer att blir ett bra hem för Perstorp, avslutar Jan Secher.