SunRoof tar in 15 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av den europeiska tillväxtfonden Klima Energy Transition Fund, för att erbjuda sina integrerade solcellstak till fler hushåll- och kommersiella kunder i Europa.

  • SunRoof revolutionerar bostadselektrifieringen och decentraliserad förnybar energiproduktion med kraftfulla och resurseffektiva byggnadsintegrerade solcellstak.
  • SunRoof har samlat in 15 miljoner euro i en finansieringsrunda ledd av den europeiska tillväxtaktiefonden Klima Energy Transition, med deltagande av andra VC-fonder och affärsänglar, inklusive Jon Olsson.
  • Finansieringen ska bidra till företagets starka tillväxt på sina befintliga europeiska kärnmarknader, främst Sverige, Tyskland och Polen, samt dess ledande position inom BIPV-sektorn.
  • Den senaste investeringsrundan ökade den totala finansieringen av SunRoof till 21,5 miljoner euro.

Den snabbväxande och svenska startupen SunRoof revolutionerar produktion och användning av förnybar energi genom sitt innovativa solcellstaksystem. Nu har företaget samlat in 15 miljoner euro i en finansieringsrunda ledd av KlimaAlantras tillväxtaktiefond med fokus på teknikföretag som accelererar energiomställningen. I Investeringsrundan deltog VC-fonder som Inovo Partners, SMOK Ventures, Alfabeat, och Level2 VC samt affärsänglar, däribland Jon Olsson, elitskidåkare och entreprenör. Finansieringen ska stärka SunRoofs position på de befintliga europeiska marknaderna genom att öka både försäljnings- och produktionskapaciteten.

Under ledning av serieentreprenören, medgrundaren och VDn Lech Kaniuk (Delivery Hero, PizzaPortal och iTaxi), levererar SunRoof bland de mest kraftfulla byggnadsintegrerade solcellstaken på marknaden idag. Företaget erbjuder 2-i-1 soltak och innovativa fasader som optimerar den decentraliserade elproduktionen i en byggnad. Soltaken ger inte bara en hög produktion per ytarea paketerat i en svensk minimalistisk design, utan använder dessutom mindre resurser och material jämfört med traditionella tak- och solcellsinstallationer.

För att spåra framstegen i produktionen av solenergi erbjuder SunRoof en digital plattform och komplett energihanteringssystem för husägare. Plattformen tillåter även husägare att övervaka och hantera sin energiproduktion och förbrukning via SunRoofs energiapp, vilket i slutändan kan öka den ekonomiska avkastningan på deras SunRoof-installation.

Företaget grundades av Karol Kaniuk, bror till Lech Kaniuk, som utvecklade tekniken bakom SunRoofs framgångsrika konstruktion. Duon stöds av en erfaren ledningsgrupp som inkluderar medgrundare av Jumia Travel och HotelOnline.co, Marek Zmysłowski, samt entreprenör och tidigare Google-chef, Rafał Plutecki.

Under de senaste två åren har SunRoof etablerat och utökat sin verksamhet i Sverige, Tyskland och Polen, och är det snabbast växande företaget inom BIPV-branschen. Med den senaste finansieringen ska SunRoof fortsätta växa och befästa sin ledande position på befintliga marknader.

SunRoof växte från 10 personer till över 130 anställda från januari 2020 till början av 2022. Nu ska SunRoof stärka den högsta ledningsgruppen inför nästa snabba expansion genom att rekrytera en nyckelchef till COO-positionen. Nästa snabba expansion planeras inför 2023 och framåt.

 

Energiomställningen kan inte vara en plan för framtiden – det är ett uppdrag som vi måste utföra nu. Det här året har redan bevisat det med Europas värmeböljor skuggat av energiosäkerhet. SunRoof har som uppdrag att inte bara hjälpa husägare att uppfylla sina egna behov, utan också att bidra till den framtida infrastrukturen för ren energi. Det gläder mig att Klima ansluter sig till oss som investerare och som partner. Klima-teamet har redan stöttat oss med att etablera relationer med strategiska partners som kommer att hjälpa oss att vidareutveckla och leverera ett end-to-end decentraliserat och smart energisystem till våra kunder över hela Europa”, säger Lech Kaniuk, VD och medgrundare av SunRoof.

Elektrifiering av bostäder och transporter kommer att vara nyckeln till att påskynda energiomställningen, och vi förväntar oss att decentraliserad solenergi kommer att spela en viktig roll för att möjliggöra detta. För omläggning av tak och nybyggnationer är de integrerade lösningarna från SunRoof en ekonomisk och miljömässig ‘no brainer’. Det här representerar en adresserbar på flera miljarder. Vi är glada över att samarbeta med SunRoofs mycket erfarna och ambitiösa ledningsgrupp för att driva framtidens bostäder och kommersiella byggnader”, säger Lucille Bonnet, Managing Partner på Alantra Energy Transition.