I maj månad meddelade Google om en ny säkerhetsfunktion som nu kan undersöka om din e-postadress, namn, telefonnummer och andra privata uppgifter har läckt ut på Dark Web. Från början var denna funktion endast tillgänglig i USA, men den har nu blivit tillgänglig internationellt.

Dataläckor med din information kan identifieras med Google

Funktionen för att övervaka Dark Web kan aktiveras via Google One-appen eller One-hemsidan. Om Google upptäcker att din e-postadress har varit inblandad i olika dataläckor genom åren är det viktigt att påpeka att detta inte alltid innebär en omedelbar anledning till oro. Särskilt om ditt konto är skyddat med säkerhetsåtgärder som lösenord och tvåstegsverifiering samt om ditt lösenord är starkt och nyligen uppdaterat.

Det är inte ovanligt att e-postadresser hamnar på listor efter olika former av dataläckor från olika tjänster. Dessa listor kan innehålla miljontals adresser, och det är osannolikt att angripare specifikt riktar in sig på dig som individ. Det är därför viktigt att behålla en viss kontext när du mottar en varning om dataläckor.

Kräver Google One-konto

Det bör också nämnas att vissa av funktionerna för att övervaka och agera på dataläckor kräver en Google One-prenumeration. Detta kan inkludera extra lager av säkerhet och möjligheten att vidta åtgärder om dina uppgifter har hamnat på fel händer.

Hittar du dig själv? Lugn, behöver inte vara en katastrof!

Sammanfattningsvis har Google tagit ett steg framåt för att ge användare bättre insyn och kontroll över säkerheten för deras personliga information. Genom att varna användare för potentiella dataläckor på Dark Web ger Google dem möjlighet att vidta åtgärder och säkerhetsåtgärder för att skydda sina konton och uppgifter. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla dataläckor omedelbart innebär en hög risk, och att det är klokt att vidta förebyggande åtgärder som starka lösenord och tvåstegsverifiering för att ytterligare säkra sina onlinekonton.

FAKTA – Det här är Dark Web

Vad är Dark Web?
Dark Web är en dold del av internet som inte är indexerad av vanliga sökmotorer. Det är en del av det djupare lagret av internet, kallat Deep Web, som inte är tillgängligt för allmänheten och kräver speciella anonymitetsverktyg för att nås. Dark Web möjliggör anonym kommunikation och aktiviteter genom användning av krypterade nätverk som Tor (The Onion Router). Tor rutterar internettrafik genom olika noder för att dölja användarens IP-adress och plats, vilket gör det svårt att spåra användare och deras aktiviteter. Att navigera på Dark Web kan vara farligt och kan exponera användare för cyberbrott, bedrägerier och olagliga aktiviteter. Det är viktigt att använda starka säkerhetsverktyg, hålla sig uppdaterad om risker och undvika att ladda ned misstänkta filer eller interagera med okända källor.

Sammanfattningsvis är Dark Web är den dolda och anonyma delen av internet som inte är indexerad av vanliga sökmotorer. Det används för både lagliga och olagliga aktiviteter och erbjuder en nivå av anonymitet som inte finns på det vanliga öppna internet. Trots detta finns det betydande risker och användare bör vara försiktiga när de navigerar i denna miljö.