– Riksbyggen har fått en fantastisk start på året. Sedan coronapandemin bröt ut för ungefär ett år sedan har varit fast beslutna om hålla i vår strategi att både öka bostadsförsäljningen och bostadsproduktionen. Det finns ett stort únderliggande behov av fler bostäder, inte bara i storstadsregionerna utan i hela Sverige, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Flera projekt som nyligen säljstartats har en viktig del i försäljningsresultatet för första kvartalet. Några exempel är Brf Petunia i Mölndal, Brf Korseberga fjärd i Vänersborg, Brf Fredriks Udde i Kalmar, Brf Slottshamnen i Malmö och Brf Dunungen i Göteborg.

– Januari och februari var starka säljmånader även under 2020, innan pandemin slog till. I mars är däremot ökningen jämfört med förra året exceptionell med en ökning på hela 170 procent, säger Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen.

Även i norra Sverige är efterfrågan på bostäder stor.

– Både i Skellefteå, i Kiruna och i Gällivare är det flera projekt som i princip sålt slut under första kvartalet i år. Bara någon enstaka visningslägenheter finns kvar, säger Tobias Dysenius.

För låg byggtakt trots het marknad
Enligt Boverket behöver det tillkomma 59 200 – 66 400 lägenheter per år under perioden 2020-2029 för att bygga bort det beräknade bostadsbehovet.

– Att nå en så hög byggtakt är en utmaning även om marknaden är stark. I många projekt gäller fortfarande att försäljningen går snabbare desto närmare inflyttningen man kommer. Brf Djurgårdsvyn, som är ett av de projekt som sålt bäst under första kvartalet, är ett sådant exempel. Förutom att det är ett fantastiskt projekt, ritat av Thomas Sandell, så är det helt färdigbyggt och klart för inflyttning, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Svårigheten att sälja på ritning gör att det tar längre tid att komma till byggstart.

– Bankerna kräver ofta att hälften av lägenheterna ska vara sålda innan byggstart. En stor aktör som Riksbyggen kan delvis överbrygga detta med egna medel, men många aktörer kan det inte. Riksbyggen föreslår därför ett införande av en statlig garanti som under en period skulle hålla upp nyproduktionen, säger Mårten Lilja.