Ny statistik från bostadsportalen Boneo visar att antalet bostäder som läggs ut som kommande, dvs bostäder som ännu inte lagts ut till försäljning, fortsätter att öka markant. Jämfört med november 2021 har antalet objekt som kommande försäljning, där Boneo har störst utbud i landet, ökat med 60%. Och ökningen ser ut att fortsätta, i november var närmare hälften av annonserna (48%) kommande försäljning.

– Vi ser en tydlig trend att fler väljer att publicera sin bostad som kommande istället för att lägga ut den som Till salu. Nästan hälften av alla bostäder på Boneo som lades ut under november var På G, alltså kommande försäljning. Med ett rekordstort utbud och en osäkerhet på bostadsmarknaden undviker säljare att lägga ut sin bostad till salu med offentligt pris då det finns en risk och rädsla att bostaden kommer ligga kvar under en längre tid. Och med risk att behöva sänka utgångspriset vid ljummet intresse, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Detta är något som Gabriel Mirza på HusmanHagberg Sundbyberg/Solna stämmer in i. – Vi ser att allt fler säljare väljer att följa mäklarens råd om att exponera sin bostad som kommande. Det började under pandemin då det såldes allt fler bostäder på förhand och vi tror att trenden är här för att stanna då allt fler väljer att lägga ut som kommande för att hitta rätt köpare.

Så hur ska bostadsägare lägga upp sin strategi för att lyckas med sin försäljning nu när konkurrensen är så stor och lågkonjunktur, inflation och räntor hotar? Boneo har tagit fram sina bästa tips för att få sin bostad såld.

5 tips – så får du bostaden såld

1) Lägg ut bostaden som kommande försäljning
I dessa osäkra tider är det klokt att ta tempen på din bostad innan det är skarpt läge och du måste sälja. Genom att lägga ut din bostad som På G kan mäklaren i lugn och ro samla på sig ett antal intressenter, vilket garanterat personer som både vill komma på visning samt lägga bud när det är dags.

2) Välj en hungrig och kompetent mäklare
När bostadsmarknaden skakar och många bostäder är till salu så är det viktigare än någonsin att välja en mäklare som gör det lilla extra för att få till en bra affär. Leta upp en mäklare som sålt många objekt i ditt område och boka in intagsmöten med några av dem för att avgöra vem som verkar bäst för just din bostad.

3) Framhäv bostaden från sin bästa sida
För att få din bostad att sticka ut bland alla objekt till salu på de olika bostadsportalerna så bör du se till att bostaden visas från sin bästa sida, både på bilderna samt under visningen. Den mäklare du väljer samarbetar sannolikt med en duktig stylingfirma som kommer att kunna göra underverk med din bostad och dina bilder.

4) Lyft bostadens energiklass om den är bra
I takt med att elpriserna har skenat så är bostäder med låg energiförbrukning extra attraktiva på marknaden just nu. Om bostaden som ska säljas har energiklass A-C eller exempelvis solceller så bör detta med fördel lyftas fram i objektsbeskrivningen.

5) Lägg ut bostaden för rätt pris
Undvik lockpriser och lägg ut bostaden för det pris du kan tänka dig att sälja för, som minimum. För att ge bostadsspekulanterna rätt förväntningar så bör du inte lura dem att du kan tänka dig att släppa bostaden för ett annat pris än det du önskar få.