Elcykelföretaget Cowboy som lanserades i Sverige och Danmark förra året tar nu in ytterligare 80 miljoner dollar i en så kallad Series C-investering. Finansieringen leds av, Exor, HCVC och Siam Capital, med investeringar från Tiger Global, Index Ventures, Eothen, Isomer Opportunities Fund, Future Positive Capital och Triple Point Capital.

Det nya kapitaltillskottet gör att Cowboy nu tagit in totalt 120 miljoner dollar i finansiering. Målet är att få över 100 000 Cowboycyklister år 2023 med hjälp av nya produkter och tjänster – och att bygga ett komplett ekosystem för hållbar stadscykling.

2021 var ett händelserikt år som lade grunden till Cowboys snabba globala tillväxt:

  • Lansering i USA, Sverige och Danmark
  • Introduktion av Cowboy Care, en ny heltäckande cykelservice på utvalda marknader
  • Ny appversion med statistik och social delning vilket leder till ökad cykeltid och längre cykelturer
  • Satsning på Cowboy Circular som gör det möjligt för konsumenter att köpa begagnade och renoverade Cowboycyklar

– Behovet av mer hållbara transportsätt har aldrig varit mer uppenbart, särskilt bland medvetna konsumenter. Cowboy har en ledande position inom elcyklar genom att kombinera hårdvara, mjukvara och prenumerationstjänster för att erbjuda en unik upplevelse, säger Sita Chantramonklasri från Siam Capital, en av de ledande investerarna.

Cowboy är en hel ny cykelupplevelse med smart teknik, attraktiv design och en omfattande kundservice. De säljs på nätet, men kan testköras i Stockholm och Malmö. Cykeln reagerar intuitivt från det att man sätter foten på pedalen. Ju hårdare man trampar, desto mer kraft får man automatiskt från cykeln. Cyklarna är helt uppkopplade och likt vissa moderna elbilar kan en Cowboy-cykel uppdateras via nätet (OTA).

Aktiv cykling och hålla sig i form
Elcyklar är redan den snabbast sålda formen av elfordon, långt före elbilar. Marknaden förväntas uppgå till över 50 miljarder dollar på bara sex år. Samtidigt som människor letar efter ett smartare transportmedel och ett bättre val för att hjälpa till att bekämpa klimatkrisen, finns det också globala hälsoproblem som förvärrats av pandemin.

Ledande studier har visat att elcyklister har samma möjligheter att förbättra sin kardiorespiratoriska kondition som vanliga cyklister, dvs hur ens hjärta, lungor och muskler fungerar. Efter en månad var skillnaderna i maximal syreförbrukning, blodtryck, kroppssammansättning och maximal arbetsbelastning inom två procent för elcyklister och vanliga cyklister.

En Cowboyägare använder sin cykel i genomsnitt nio gånger i veckan och cyklar vanligtvis över 4,5 km med en genomsnittlig kaloriförbränning på 648 kalorier per vecka. Det motsvarar 90 minuters löpning med måttlig intensitet. Sedan november 2021 kan cyklisterna använda Cowboyappen för att samla uppgifter om exempelvis muskelkraft och kaloriförbränning och sedan jämföra med andra cyklister. Under 2022 kommer Cowboy att lansera ännu fler wellnessfunktioner i appen.

– På drygt två månader sedan vi släppte den nya appen har våra cyklister åkt nästan 2,5 miljoner kilometer. De cyklar längre och oftare – en ökning av tillryggalagd sträcka med åtta procent och en ökning av transporttiden med 15 procent, säger Tanguy Goretti, medgrundare och CTO på Cowboy.