Silicon Valley Bank och två av dess högsta chefer, VD Greg Becker och CFO Daniel Beck, har stämts av aktieägare, uppger Reuters. De anklagas för att ha dolt information om hur stigande räntor skulle kunna påverka banken och därmed göra den sårbar för en så kallad “bank run”.

Stämningen lämnades in i en federal domstol i San Jose, Kalifornien och verkar vara den första av många som förväntas dyka upp efter att SVB kraschat förra veckan.

SVB överraskade marknaden genom att rapportera en förlust på cirka 1,8 miljarder dollar på en försäljning av en värdepappersportfölj värderad till 21 miljarder dollar. Innan sammanbrottet hade Silicon Valley Bank tillgångar på uppskattningsvis 209 miljarder dollar och insättningar på 175,4 miljarder dollar.

Detta är den största bankkrisen i USA sedan finanskrisen 2008 och det finns fruktan för att andra långivare som betjänar förmögna kunder, inklusive teknikstartups och riskkapitalfinansierade företag, liksom stora regionala banker, kan drabbas av smittspridningseffekter.

Signature Bank och First Republic Bank är andra amerikanska banker som har kollapsat de senaste dagarna, vilket Finanstid tidigare har skrivit om.