I fredags sattes 51 miljarder in på svenska pensionssparares konton. Det rör sig om intjänade premiepensionsrätter, som i år uppgår till hela 51 miljarder kronor. Detta är dock bara en del av de totala insättningarna som görs för pensioner under året.

En omfattande summa för pensioner

Under 2023 har det totalt betalats in omkring 324 miljarder kronor för inkomstpensionen. Arbetsgivare har dessutom bidragit med cirka 240 miljarder kronor i tjänstepensionspremier till sina anställda. Sammanlagt blir årets insättning för pensionsrätter därmed omkring 615 miljarder kronor. Det är en betydande summa som återspeglar vikten av pensionssparande i samhället.

Löntagarnas avsättning

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, förklarar att en löntagare i genomsnitt avstod 22 procent av sin lön förra året. Dessa pengar sätts av till framtida pensioner. Av dessa avsättningar går 18,5 procentenheter till den allmänna pensionen, men det finns ett tak för hur mycket som kan tjänas in per år.

Insättning av premiepensionsrätter

Av de 18,5 procent som avsätts till allmän pension, går 2,5 procentenheter till premiepensionen. Dessa medel placeras i fonder som spararen väljer, eller i förvalet AP7 Såfa. Risken i AP7 Såfa minskar efter att spararen fyllt 55 år. Estrella Zarate, chef för fondinformation på Pensionsmyndigheten, uppmanar sparare att logga in på pensionsmyndigheten.se för att se över sina fondval.

Tidsfrister och fondval

Pensionssparare har möjlighet att ändra sina fondval på Pensionsmyndighetens webbplats. Fondbyten som görs efter torsdag den 7 december kl. 23.59 kommer att genomföras först efter att handeln med pensionsrätter är avslutad.

Insättning av inkomstpensionsrätter

Inkomstpensionen, som är ett fördelningssystem, får 16 procentenheter av de 18,5 procent som betalas in till den allmänna pensionen. I år bokförs en insättning på 324 miljarder kronor för inkomstpension på över 6 miljoner pensionssparares konton.

Insättning av tjänstepensionsrätter

Nästan 90 procent av de anställda har en tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan också erbjuda tjänstepensionslösningar. Årets insättningar för tjänstepensioner uppskattas till 240 miljarder kronor.

Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, påpekar att många företagare utan enskild firma eller aktiebolag ofta saknar tjänstepension och att många inte sparar till pension utöver den allmänna pensionen. Hon rekommenderar att göra en pensionsprognos på pensionsmyndigheten.se för att få en bättre överblick över ekonomi och pension.