Certainli startades i januari i år efter att grundarna identifierat ett stort digitaliseringsbehov inom produktcertifiering för teknikprodukter. Nulägets arbetsprocesser kantas av tidsödande ledtider och dyra  extrakostnader till följd av att certifikat saknas för komponenter i en produkt. Certainlis tjänst kommer spara produkttillverkare upptill hundratusentals kronor per produkt genom att eliminera onödigt arbete,  extrautgifter och förseningar. Nu signerar uppstickaren sin första kund, Life Science-aktören Key2Compliance, som spelar en viktig roll i tjänstens initiala utvecklingsresa.  

För att teknikprodukter ska få säljas behöver de uppfylla diverse säkerhetskrav och till detta krävs det att du  har rätt certifikat. Idag är dessa certifieringsprocesser ofta manuella och utdragna. Detta problem identifierades av den ingenjörsgrundade bolagsbyggaren Hidden Dreams tillsammans med de tre ingenjörerna Alfred Samuelson, Susanne Sundström och Johan Rågmark. Tillsammans startade de Certainli. Nu  utvecklar de en innovativ tjänst som effektiverar processerna vars första modul automatiskt letar upp certifikat  i tillgängliga databaser, vilket kan reducera ledtiden från veckor till minuter. Nu, knappt sex månader efter  uppstart, signerar de med Key2Compliance som har stor erfarenhet av komplexa teknikprodukter med höga  regulatoriska krav. Vilket är Certainlis initiala fokus då behovet av effektivisering inom det segmentet är som  störst. 

Vi är otroligt glada över att välkomna Key2Compliance som kund. De är ett nytänkande och växande  konsult- och utbildningsbolag inom compliance för medicintekniska produkter, vilket är en av våra initiala  fokusvertikaler. Den typen av avancerade produkter med höga regulatoriska krav har vi också identifierat inom andra branscher med stora säkerhetskrav, exempelvis teknik för tillverkandeindustrin. Siktet är inställt  på att ha en första version av vår produkt redo under tidig höst. I en tid med global komponentbrist samt produktions-och leveransutmaningar känns det särskilt bra att utveckla en produkt som kommer skapa reell  förbättring, säger Alfred Samuelson, medgrundare och vd på Certainli.

Key2Compliance kommer att vara en samarbetspartner och pilotkund i utvecklingen av Certainlis plattform, vilket ger värdefull expertis och input på hur deras tjänst kan ge maximal support inom dessa snåriga processer.

– Våra konsulter är alltför bekanta med dessa snåriga certifieringsprocesser och därför försöker vi alltid hitta  medel för att möjliggöra mer datadrivet och automatiserat arbete. Certainli har potential att avsevärt  förenkla osäkra och tidskrävande delar av produktcertifieringsprocessen, med tids- och kostnadsfördelar för  alla inblandade. Vi ser fram emot att bidra med vår branschexpertis i utvecklingen av denna produkt, och att testa plattformen i vårt arbete, säger Åsa Möllby, Director of Quality Assurance, Key2Compliance.