Miljontals ukrainare är på flykt undan krigets fasor efter Rysslands brutala angrepp på deras hemland. Tiotusentals har redan anlänt till Sverige. Tills kriget är över behöver många ett mer personligt boende än stora, isolerade flyktingförläggningar.

Plattformen Swedes for Ukraine är den första av sitt slag. Den gör det lätt för svenskar med husrum att få direktkontakt med flyktingfamiljer. Tjänsten har utvecklats på mycket kort tid av ukrainska ingenjörer på det svenskägda it-företaget Sigma Software – ingenjörer som stannat i västra Ukraina men som vill hjälpa landsmän som flytt.

Förre ledaren för Kristdemokraterna Alf Svensson kommenterar:
– Många svenskar har ett stort hjärta och vilja att hjälpa till. Swedes for Ukraine möjliggör direktkontakter med flyktingfamiljer så att de får husrum.

Ukrainas ambassadör i Sverige Andrii Plakhotniuk kommenterar:
– Ukraina uppskattar det stora stöd vi fått i Sverige, och jag vill uppmana alla som har möjlighet att hjälpa till och sprida information om Swedes for Ukraine såväl till svenska familjer som till ukrainska flyktingfamiljer.

Jonas Wihlstrand, generalsekreterare på Sveriges Stadsmissioner kommenterar:
– Boende är en förutsättning för att känna trygghet i ett nytt land och därför central för de många familjer på flykt undan krigets Ukraina. Sveriges Stadsmissioner vet av erfarenhet att det även är viktigt med annan form av stöd till människor på flykt och kan i detta samarbete erbjuda det utifrån flyktingens behov.

På swedesforukraine.org kan de som har rum, hus eller lantställen presentera vad de kan erbjuda utan att namn och adress syns. Också flyktingfamiljer kan presentera sig. Sedan kan husvärdar ta direktkontakt med flyktingfamiljer och vice versa på ett enkelt sätt.

Efter kontakt över telefon eller mail är tanken att parterna träffas. Tycker båda att det känns bra upplåtes husrummet förslagsvis på tre månader eller annan tid som parterna kommer överens om. Detta kan sedan förlängas om parterna är överens härom. Sajten finns på ukrainska, svenska och engelska.

Swedes for Ukraine samarbetar med Stadsmissionen för stöd till flyktingfamiljerna utöver boendet.