Genom en enkel kartläggning varje vecka kan psykisk ohälsa bland barn och unga upptäckas tidigt. Nu testats appen Skolado på grundskolor runt om i landet. – Jag har själv erfarenhet av kompisar som mådde väldigt dåligt i skolan, säger läkarstudenten och innovatören Ismael Hamoudi.
Många skolor använder enkäter där eleverna får svara på frågor om sitt mående en eller ett par gånger per år. Detta är alldeles för sällan för att kunna sätta in åtgärder i tid, anser innovatören Ismael Hamoudi som utvecklat en egen digital lösning: Skolado.
Det är en app som med inspiration från spelvärlden kartlägger barnens mående en gång i veckan. Genom att svara på fem olika frågor, som varierar från vecka till vecka, får lärare och övrig skolpersonal en bild av hur barnet mår, och kan sätta in åtgärder tidigare än med traditionella metoder.
– Jag jobbade ett tag som vikarie och märkte hur svårt det är att ha koll på alla elever, speciellt på raster, i omklädningsrum och i matsalen. Det är många saker man kan missa när det gäller hur barnen mår, säger Ismael Hamoudi, grundare av Skolado.
Arbetet med att utveckla appen pågår för fullt och slår testerna väl ut väntar lansering efter sommaren.
Skolado har deltagit i BizMakers affärsutvecklingsprogram Youth Wellness Accelerator 2021, för startupbolag med digitala lösningar som ska motverka psykisk ohälsa hos barn och unga.
– Acceleratorn har öppnat många dörrar och vi har fått kontakt med nya samarbetspartners som är villiga att hjälpa oss framåt. Vi har även fått kontakt med personer som delat med sig av sina erfarenheter och råd, berättar Ismael, som tagit en paus i sina läkarstudier för att satsa fullt ut på sin innovation.
En av de partners från programmet som samarbetat med Skolado är Sundsvalls kommun. Eva-Marie Thyberg, innovationsstrateg på Sundsvalls kommun, ser ett stort behov av tjänsten.
– Det finns absolut ett behov att identifiera signaler så tidigt som möjligt för att bromsa eller åtgärda en nedåtgående spiral av ohälsa, mobbing eller vad det nu kan vara, säger Eva-Marie.
En utmaning är kopplingen till de tuffa kraven på etik och sekretess.
– Här behöver vi finna vägar fram för innovationer som skapas i gränslandet mellan privat och offentlig sektor, säger Eva-Marie.
Hon ser fram emot att fortsatt samarbete med Skolado.
– Vi finns här om de vill ha mer kunskap och göra tester. Det vi inte kan göra själva kanske vi har ett bra kontaktnät för så våra dörrar står öppna för fortsatt dialog. Det handlar också om ett ömsesidigt lärande där vi i kommunen får upp ögonen för hur saker kan fungera framåt. Det är en resa vi gör tillsammans, säger Eva-Marie.