Det av Coronaviruset drabbade flygbolaget Norwegian gör nyemission och konverterar 60 procent av skulderna på obligationerna NAS07 och NAS08 till eget kapital. Detta görs för att Norwegian skall ha en chans att överleva. Åtgärderna vidtas för att bolaget ska kvalificera sig för norska statens nödlån på 2,7 miljarder norska kronor.

Efter förhandling med kreditorer och obligationsägare har Norwegian kommit fram med ett förslag om konvertering av skulder till eget kapital. 60 procent av NAS07 och NAS08. Även 85 procent av skulden avseende en konvertibel om 150 miljoner dollar kommer att omvandlas till aktier.

Samtidigt görs en emission om 400 Mkr med företräde för aktieägare och den måste tecknas till 75 procent för att bolaget ska nå en sådan kapitalsammansättning för att kvalificera sig för det statliga lånpaketet. Teckningsperioden väntas starta den 5 maj och löpa till den 11 maj, enligt pressmeddelandet.

När emissioner och konverteringar är gjorda kommer Norwegians aktieägare att få behålla 5,2 procent av bolaget, pengar som skall räcka året.