Laddboxtillverkarna Garo, Ctek och Zaptec upplevde en stark inledning av onsdagens handel, trots frånvaron av bolagsspecifika nyheter. I sektorn har det däremot rapporterats att Elsäkerhetsverket har beslutat att införa ett försäljningsförbud för en av företagens konkurrenter.

Det specifika försäljningsförbudet riktar sig mot den norska laddboxstillverkaren Easee Home, men även modellen Easee Charge har omfattats av samma dokumentation. Enligt Elsäkerhetsverket finns det cirka 100 000 installerade laddboxar av de två modellerna i Sverige.

Orsaken till försäljningsförbuden är avsaknaden av en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

“Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska”, förklarade Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

På Easee:s hemsida besvaras flera frågor kring fallet med Elsäkerhetsverket. Easee skriver bland annat att de har svarat på Elsäkerhetsverkets fråga om dokumentation, samt förklarat hur krav uppfylls i deras produkter.

“Elsäkerhetsverket har meddelat att det kommer att ta ett par veckor att granska vårt svar. Det är viktigt för oss att påpeka att Easees laddare uppfyller alla säkerhetskrav.”, skriver Easee vidare.

På Stockholmsbörsen lyfter Garo med över 9 procent och CTEK med 5,7 procent i den inledande handeln. På Oslobörsen rusar den norska konkurrenten Zaptec med över 20 procent.