Monterro, Nordens ledande B2B mjukvaruinvesterare, har stängt sin fjärde fond på 7 miljarder kronor, vilket gör den till den största Private Equity techfonden i Norden.

  • Fonden övertecknades efter starkt intresse från både existerande investerare och stora, välrenommerade institutioner i Europa och USA.
  • 20% av kapitalet kommer från Monterros grundare och anställda som därmed är största investerare
  • M4 är Monterros fjärde och största fond. Totalt har bolaget 11 miljarder kronor under förvaltning.
  • Samtidigt som kapitalanskaffningen ägt rum har Monterro gjort ett flertal transaktioner, som avyttring av mjukvarubolagen Grade och Palette och förvärv av danska Umbraco och norska Moment.

M4 kommer att bygga vidare på Monterros framgångsrika strategi som en aktiv och operativ investeringspartner för nordiska B2B mjukvarubolag. Grundarna och de anställda har lång erfarenhet och expertis inom mjukvarubranschen vilket lagt grunden till en unik affärsmodell och gjort Monterro till en attraktiv partner för mjukvaruentreprenörer.

Det har varit ett starkt intresse för M4, både från existerande investerare och välrenommerade institutioner, varav ett flertal internationella fond-i-fond investerare och topprankade amerikanska och brittiska universitet. Största investerare är Monterros grundare och anställda, som står för 20% av kapitalet. Även ett 20-tal entreprenörer och ledningspersoner från Monterros portföljbolag har valt att investera i fonden.

Det stora intresset för M4 är ett resultat av den höga avkastning Monterro haft på sina fonder. Sammantaget har de tillhört några av de bäst presterande i Europa. Monterro har också nyligen gjort framgångsrika försäljningar av Grade och Palette, samt tre plattformsinvesteringar i norska Bliksund och Moment samt danska Umbraco. Organisationen har mer än dubblerats de senaste 18 månaderna och kontor har öppnats i Oslo och München, samt ett utvecklingscenter i Hanoi, Vietnam.

Thomas Bill, medgrundare och Managing Director på Monterro säger:
“Monterro grundades för att hitta och skala mjukvarubolag, och det fantastiska intresset vi sett för M4 är ett tydligt bevis på att vi är den ledande B2B mjukvaruinvesteraren i Norden. Vi kommer att fortsätta enligt vår strategi och är glada över det starka stöd vi fått från våra investerare, både befintliga och nya. Vi ser framemot att tillsammans fortsätta investera i och utveckla nordiska mjukvarubolag.”

Gustav Lagercrantz, VD på Monterro säger:
“Monterro har ett unikt erbjudande som skiljer sig från traditionella investerare. De bolag vi arbetar med vill ha en partner som bidrar med strategisk och operativ support som hjälper dem att växa. Genom att kombinera vår erfarenhet, kunskap och nätverk har vi hittat en väl fungerande affärsmodell för att utveckla och skala deras affär. Med M4 kan vi fortsätta att stötta ambitiösa entreprenörer med vårt operativa arbetssätt och göra dem till marknadsledare i sina nischer.”

Kapitalresningen av M4 har gjorts med stöd från Rede Partners som global fondrådgivare samt Andulf Advokat som legal rådgivare.