QR-koder innehåller information som är enkel att stjäla
 
Alla som har semestrat utomlands har visat upp EU’s covidpass vid inresan till olika destinationer i Europa. Den medicinska informationen i dessa covid-pass finns lagrad i en QR-kod, tillsammans med annan information om resenärens identitet.
Passen är mycket praktiska för resenärerna, för ländernas gränsbevakning och deras hälsomyndigheter. Det går snabbt och lätt att skanna dem. Samtidigt innebär användningen av QR-koder generellt en ökad risk för att personlig information kommer i orätta händer. Denna information berör resenärens identitet och hälsotillstånd, bland annat att individen vaccinerats, när och med vilket vaccin.
Hur kan man skydda sig?
När det gäller covid-passet är grundrådet att behandla det minst lika säkert som det vanliga passet. Undvik att skriva ut det på papper. Papper kommer lätt på avvägar. Om du behöver slänga det, riv sönder. Släng det inte bara i soporna.

Se till att det verkligen är hälsomyndigheten du laddar ner det från. Det dyker upp allt fler sajter som utger sig för att vara legitima. Låt endast behörig säkerhets- eller medicinsk personal skanna ditt certifikat.

Covidpassen kommer utan tvekan att bidra till att användningen av QR-koder i hela Europa ökar. QR-koder är en enkel, effektiv och smart metod att dela information. Men den är långtifrån säker. QR-koder är sårbara för cyberattacker. De är lätta att hacka och förfalska. När konsumenter skannar QR-koder kan de styras till phishing-sajter där deras identitet kan stjälas och deras bankkonton plundras.

Även om det talas allt mer om cybersäkerhet är hoten ett växande problem, något som visades nyligen när en hackerattack nyligen stängde ner nästan var fjärde svensk livsmedelsbutik.

Studie visar att konsumenter är sårbara
Ivanti genomförde i april en undersökning bland 4 100 konsumenter i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Japan om hur de ser på och använder QR-koder. 83 procent uppgav att de för första gången använt QR-kod för att genomföra en ekonomisk transaktion och 54 procent av dem hade gjort det nyligen, sedan nyår. Svarspersonerna hade överlag märkt att QR-koder används allt mer, i allt från menyer på restauranger till läkarmottagningar. Hela 31 procent uppgav att de genom en QR-kod länkats till en annan sajt än den de trott och som ställt till problem för dem. En tredjedel av svarspersonerna var omedvetna om eller struntade i säkerhetsriskerna. Endast 51 procent hade laddat ner antivirusprogram i sina mobiler.
Eftersom mobiler används både privat och i arbetet är detta en säkerhetsfråga som företag måste ta på större allvar. Exempelvis bör varje mobil säkerhetstestas varje gång en medarbetare loggar in på företagets nätverk. Inte minst därför att medarbetare ovetande kan ladda ner skadlig programvara genom QR-koder.
Nigel Seddon, Europachef Ivanti