I dagens dynamiska företagsvärld, där innovation och entreprenörskap ständigt formas om och utvecklas, har Finanstid nöjet att presentera en exklusiv intervju med Andreas Lindström, grundaren av det nybildade bolaget Axelina Corporate Finance.

Med en bakgrund som kombinerar bred branscherfarenhet och en skarp affärsförståelse, har Andreas redan gjort avtryck i finansbranschen. Hans senaste företag, Axelina, siktar på att bli en “game changer” i en traditionell bransch. Finanstid träffade Andreas för en intervju där vi kommeratt dyka ner i Andreas tankar och visioner, utforska de unika utmaningarna och möjligheterna med att starta Axelina, och höra hans syn på framtiden för industrin.

Berätta om dig själv och bakgrunden till att du startade Axelina

Jag är 33 år, kommer från en liten by i Jämtland och tycker att finans och relationer är väldigt roligt. Jag har varit anställd på Carnegie Investment Bank och Erik Penser Bank innan jag grundade Stadsholmen Equity för snart två år sedan där jag också var Managing Partner. Sedan ett par veckor tillbaka är jag helägare och VD för Axelina Corporate Finance. Axelina är döpt efter min farfars mor Axelina Lindström. Axelina Lindströms kärnvärden var lojalitet, ambition och framåtanda och det är värden vi jobbar vidare med i bolaget. Axelina upplevde många världskriser under sin livstid men kämpade på oavsett det, det tycker jag är inspirerande med hänsyn till omvärldsläget. Sedan tycker jag att Axelina är ett riktigt fint namn som dessutom är internationellt gångbart.

Vilken typ av affärer kommer Axelina att göra?

Vi kommer att arbeta med kapitalanskaffningar till privata onoterade bolag både i Sverige och utomlands. Liksom andra corporate finance-aktörer så är såklart våra investerare våra viktigaste kontakter, ofta viktigare än bolagsrelationerna. Fokuset kommer i första hand att ge dem en väldigt bra service och ett unikt och relevant deal flow. Det finns oerhört många fina bolag som är beroende av investerare just nu och möjligheten för investerare att komma in i intressanta bolag på rimliga värderingar har inte varit bättre sedan lång tid tillbaka. 

Varför lämnade du Stadsholmen Equity?

Jag var med och grundade Stadsholmen Equity och det var en mycket spännande resa. Vi var flera delägare och var intresserade av lite olika typer av affärer där jag har ett stort intresse för nyemissioner och private placements och mina partners är mer intresserade av mäkleri i de större onoterade bolagen såsom Kry Voi och Einride. Jag har också ett starkt internationellt intresse och vill bygga upp ett internationellt nätverk av Family Offices medan Stadsholmen primärt riktar sig mot svenska investerare. I ett relativt tufft marknadsklimat så blev det naturligt att renodla verksamheterna. Vi kommer ha ett nära samarbete framåt och Stadsholmen Equity kommer att vara en av våra tre “trusted partners” – företag inom närliggande branscher som vi har ett samarbete med. Har vårt investerarnätverk exempelvis köp eller säljintresse i bolag som Stadsholmen Equity aktivt arbetar med så blir det naturligt att de flödena går via Stadsholmen, då vet jag också att kunderna får bra service.

Vilka är de andra två?

Wictor Family Office är den ena som drivs av Sara Viktorsson, en riktig superentreprenör och en förebild för många inklusive mig själv. Wictor Family Office tillhandahåller förmögenhetsrådgivning för förmögna familjer som har över 25 miljoner kronor i placerbara tillgångar. 

Den andra är Shaza Real Estate, en del av Forbes Global Proprties. Shaza Real Estate mäklar lyxfastigheter och lägenheter både i Sverige och utomlands. Bolaget är grundat av Beqo Hoti som är en riktig stjärnmäklare och också en god vän.

Det är såklart roligt att i ett så här tidigt stadium hittat så starka partners varav jag varit med och grundat den ena. Förhoppningsvis visar det att det finns en tilltro till Axelinas affär. Tillsammans med våra partners kan vi tillhandahålla en relativt komplett service för förmögna privatpersoner och familjer.  

Du reser mycket, är det i jobb eller ett privat nöje?

Globalt finns det en växande mängd entreprenörsfamiljer som har väldigt mycket kapital. Många av dessa familjer vill hitta nya bolag att placera delar av sitt kapital i. Samtidigt är Sverige ett land vars invånare är erkänt duktiga på bolagsbyggande. Självklart finns det en hel del intressanta affärer att göra mellan utländskt kapital och svenska bolag, och kanske även vice versa. När jag var i Marbella för några veckor sedan så pratade jag med en svensk vän som bosatt sig där nere. Jag frågade om han även investerar i spanska bolag. “Nej det gör jag inte” svarade han. “I Spanien tar man det lugnt och det är en bra plats att bo på. Jag investerar i länder där folk jobbar hårt som Sverige och USA.”  Jag tror det finns fler investerare som resonerar som honom och det är sådana jag vill träffa på mina resor. 

Jag har ganska lätt för att skapa nya kontakter både i Sverige och utomlands och är heller inte så intresserad av att sitta på ett mörkt kontor i Stockholm i februari. Det är inte heller där jag är som mest kreativ. Där jag upplever att jag skapar som mest värde är när jag bygger relationer eller är kreativ. Stockholm är en väldigt bra bas för att bygga relationer och bygga förtroende men inte den bästa basen för kreativitet. På en promenad i Barcelona i 20 graders värme tänker jag oftast klarare än i minus 10 på Kungsgatan. Jag behöver vara i de miljöer där jag tror att jag skapar mest värde både för Axelina, våra uppdragsgivare och för mig själv. Jag kommer att uppmuntra mina anställda att tänka likadant och kommer för allt i världen aldrig att tvinga någon att sitta på ett kontor i Solna. Det är en ny tid nu, repetitivt arbete i tråkiga miljöer skapar inget värde. Kreativt arbete och relationsbyggande i intressanta miljöer är det som skapar värde, särskilt för en firma som oss.

Hur kommer teamet att se ut?

Jag tror att företag mår bra av att ha en tydlig ledare och det kommer att vara jag. Som seniort stöd kommer jag ha ett antal senior advisors och för att höja vår arbetskapacitet kommer vi ha ett antal juniorer i teamet. 

Under min tid på Erik Penser Bank rekryterade jag över 50 juniora medarbetare. Jag upplever att de som är mellan 18 – 25 idag kan delas in i två grupper. De som är mycket ambitiösa som tar tillvara på alla möjligheter dagens teknik ger, och de som blir passiviserade av den. Man väljer själv vilken grupp man tillhör. All världens kunskap är bara några klick bort och det är på väg att bli ännu lättare nu med AI-verktyg. Men det är också all världens dum underhållning. Man kan också bli passiviserad av det negativa nyhetsflödet vilket jag upplever att många blir. De som tar tillvara på möjligheterna kommer att bli framtidens vinnare. Adam Dakramanji som jag har med i teamet är ett exempel på en sådan person. En oerhört driven ung kille som jag har förmånen att få jobba tillsammans med, och som även lär mig en hel del om teknikens möjligheter.

Gunnar Bergvall och Emine Lundkvist är två fantastiska personer som jag är glad att ha med som senior advisors. Gunnar grundade TV4, Parallel Consulting samt Scandinavian Content Group och är väldigt duktig på företagskultur och strategi. Emine Lundkvist är en av Sveriges mest anlitade skatteadvokater och har ett enormt nätverk av utlandssvenskar.

Vad händer härnäst?

Just nu när du frågar detta sitter jag på min gård på den jämtländska landsbygden, en inspirerande miljö där jag jobbar bra ifrån. Till helgen åker jag ner till Stockholm för att fira nyår med vänner och nästa vecka åker jag till Rwanda. Rwanda är på väg att bli Afrikas Luxemburg. Ett rent land med ordning och reda och en hög grad innovationskraft. Norrsken Foundation har exempelvis ett av sina kontor i huvudstaden Kigali.

Finanstid tackar Andreas för intervjun och önskar ett stort lycka till med Axelina.