Börsnoteringarna fortsätter att visa en negativ trend under årets första kvartal. Enligt en rapport från rådgivnings- och revisionsföretaget EY har antalet börsintroduktioner minskat med 8 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt har transaktionsintäkterna minskat med hela 61 procent. Detta beror på flera faktorer, bland annat räntehöjningar, sval aktiemarknad, inflation och en turbulent banksektor.

Inte heller Norden har klarat sig undan den svaga trenden. Antalet börsnoteringar i regionen minskade från 26 till 12 under årets första kvartal. Många företag har dragit tillbaka sina noteringar eller skjutit upp dem på grund av den osäkra marknaden. Men trots den nuvarande situationen finns det fortfarande hopp om en vändning under slutet av året.

Det är också tydligt att det är en “köparens marknad” där värderingar inom flera sektorer är under press. Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader för EY i Norden och Sverige, säger att det finns en trend bland företag att positionera sig mot notering under de sista kvartalen av 2023, med förhoppning om att investerarna återkommer.

Även om det är en utmanande tid för börsnoteringar och investerare, finns det en del positiva aspekter. Asien-Stillahavsområdet stod för 59 procent av det totala antalet börsintroduktioner globalt, och ett nordiskt företag genomförde en “mega-IPO” med ett transaktionsvärde på 2,5 miljarder USD.

Det är uppenbart att det finns en stor oro på marknaden just nu, men det finns också anledning att vara optimistisk. Med ett antal planerade börsintroduktioner på väg och en trend mot noteringar under slutet av året, kan vi se en förändring av marknaden framöver. Men för tillfället är det viktigt att företag och investerare tar en försiktig och långsiktig strategi.

Om EY Global IPO Trends
Rapporten för Q1 2023 är baserad på IPOs till och med den 21 mars 2023, sedan är det förväntade noteringar som beräknas stänga under resten av månaden. All data kommer från Dealogic, Capital IQ, SPACInsider och EY analyser om inte annat anges. SPAC IPOs (Special Purpose Acquisition Company) inkluderas inte i denna rapport, om inte det anges. Mer information: ey.com/ipo/trends