Veckans TA – v14 2023-04-03

I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på OMXS30, Evolution och Orrön Energy som har börjat visa på de första tendenserna till en eventuell vändning. Vi lämnar en väldigt stark vecka bakom oss där OMXS30 avancerade över 6,5 procent, Evolution presterade även starkt och satte ett nytt 52-veckorshögsta.

OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: 8,83 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på OMXS30

OMXS30, Daily
OMXS30, Daily

OMXS30 har upplevt en kraftig uppgång under den föregående veckan på totalt 6,5 procent och handlas därmed bara några procent från de tidigare topparna från februari/mars i år. Kortsiktigt framåt vore det rimligt att en mindre rekyl inleds, men givet styrkan i uppgången så bör man agera väldigt försiktigt då momentumet är fortsatt starkt. Prisrörelsen som vi sett sedan 20 mars är svår att inte tolka som “bullish” och än så länge finns det inget tydligt tecken på att köparna tappat kraft. I och med fredagens handel noterar sig OMXS30 ovanför samtliga glidande medelvärden vilket är verifierar det starka momentumet.

Det tilltagande momentumet syns även tydligt i RSI som tagit sig upp ovanför 50-nivån, och som mycket väl kan fortsätta stiga upp mot 70-nivån. Per fredagens stängningskurs noterade RSI ett värde om 58 (Daily) vilket betyder att det finns ytterligare spelrum på ovansidan. MACD har printat ett positivt medelvärdeskors och befinner sig strax ovanför nollnivån, här blir det intressant att se om MACD lyckas etablera sig ovanför nollnivån, vilket skulle ses som en positiv katalysator.

I kursgrafen kan vi se en större nedåtgående trendkanal och i dagsläget noterar sig OMXS30 uppe vid trendkanalens tak. Taket har tidigare agerat motstånd vid tre tillfällen i år och givet indexets nuvarande nivå så ser jag ingen aptitlig risk-reward att gå lång. Dock förändras den tekniska bilden om OMXS30 lyckas bryta över det fallande taket. Vidare har jag dragit en intressant linje (röd) som tidigare under året agerat både motstånd och stöd vid upprepande tillfällen. Under den senaste veckan har OMXS30 letat sig upp mot den röda linjen samtidigt som gapet mellan 2228,7 – 2213,5 håller på att täppas till. Med det sagt ser det något stretchat ut för tillfället vilket kan resultera i en mindre rekyl innan vidare uppgång.

Evolution (EVO)
YTD: 36,71 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Evolution

Evolution, Daily
Evolution, Daily

Evolution fortsätter avancera efter utbrottet från bullflaggan som formades under februari/mars. Sedan utbrottet är Evolution upp cirka 9,2 procent och köparna har dominerat de senaste handelsdagarna, dock har uppgången saknat en övertygande volym.

Nya 52-veckorshögsta är såklart väldigt positivt och ger bättre möjligheter för fortsatt högre kurser på medellång och lång sikt. Ur ett mer kortsiktigt perspektiv så ser dagens setup något stretchad ut. Aktiekursen befinner sig ovanför samtliga glidande medelvärden och samtliga påvisar även en positiv lutning. På nedsidan befinner sig MA 20 närmast (cirka 7,7 procent under fredagens stängningskurs på 1338 SEK). Närliggande har vi även det horisontella stödområdet 1357 – 1341 SEK som representerade den tidigare toppen från februari i år. Detta vore snyggt om detta område stämms av för att konfirmera att området utgör stöd innan vidare uppgång. 

I RSI och MACD kan tydliga negativa divergenser utläsas, samtidigt befinner sig RSI strax under 70-nivån vilket bör ge ett begränsat spelutrymme på ovansidan. MACD ser något positivare ut givet ett positivt medelvärdeskors som formades efter en studs från nollnivån. Jag tror att en mindre rekyl kan bli köpvärd givet det senaste handelsmönstret som karaktäriseras av högre toppar och högre bottnar.

Orrön Energy (ORRON)
YTD: -39,49 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Orrön Energy

Orrön Energy, Daily
Orrön Energy, Daily

Orrön Energy har handlats ned kraftigt sedan all time high-noteringen som sattes i november i fjol. Längs vägen har inga större rekyler uppstått skett, och aktiekursutvecklingen har mer eller mindre varit en fallande kniv. Dock tycker jag att man kan se en avtagande styrka i nedgången, givet den senaste handeln som skett mer i sidled.

Sedan 10 mars har aktiekursen stått och stampat mellan 14,5 som högst och 12,7 som lägst. Dessa prisnivåer utgör nu en mindre range och ett utbrott från rangen bör leda till en fortsatt rörelse i utbrottets riktning. Enligt mig är sidledesrörelsen ett tydligt tecken på att köparna börjar visa på relativ styrka igen jämfört med den senaste tiden. Med det sagt betyder det inte att Orrön Energy har dippat färdigt, men det ger ändå bättre förutsättningar för att en vändning är på ingång.

Orrön Energy handlas fortfarande inom ramen för en fallande trend så länge som det fallande trendtaket och primärtrenden befinner sig ovanför aktiekursen. Från fredagens stängningskurs är det cirka 6 procent upp till trendtaket och hela 37 procent upp till MA 200. 

I dagsläget kan positiva divergenser utläsas i RSI som noterar tydligt högre bottnar och toppar samtidigt som aktiepriset rör sig i sidled. MACD har även börjat trenda uppåt efter att ha printat ett positivt medelvärdeskors under nollnivån. På den senaste tiden har MA20 agerat motstånd och jag skulle se en etablering ovanför det kortsiktiga glidande medelvärdet som en starkt positiv katalysator.



Disclaimer

Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.