Den Europeiska centralbanken (ECB) hade sitt vanliga möte under torsdagen, men det skedde under ovanliga förhållanden – i ett tomt rum med ”virtuella” frågor från journalisterna. De märkliga förhållandena innebar dock inte att ECB inte kunde skicka starka budskap till finansmarknaderna, och detta budskap innebar att Euron steg.

Lättar på villkoren

De beslutade att lätta på villkoren i TLTRO-III-programmet (Targeted Long-Term Refinancing Operations) och erbjuda en rabatt på 50bp från och med juni 2020 till juni 2021. De introducerade även ett nytt program som är utformat för att hjälpa Euro-området ytterligare, nämligen PELTRO (Pandemic Emergency Longer-Term Refinancing Operations) som ett verktyg för att stötta den redan avslappnade hållningen. Detta kommer användas istället för Outright Monetary Transactions (OMT) som redan finns i deras verktygslåda.

Högre instabilitet för Euro-par

Detta kanske inte låter särskilt intressant för de som är aktiva på börsen, men denna nyhet innebär en högre instabilitet för Euro-par. Kort efter ECB:s presskonferens tog slut steg Euron markant, med starka stigningar framförallt för EURUSD och EURJPY, således de starkaste valutaparen mot Euron och den tydligaste indikatorn.

Kontrar amerikanska centralbanken

Detta monetära pressmeddelande från ECB följde det pressmeddelande som lämnades av den amerikanska centralbanken dagen innan. Den amerikanska centralbanken upprepade sin vilja att expandera dollartransaktioner om behov av det skulle uppstå. ECB menar att signalera något liknande – en vilja att göra allt som krävs för att slå tillbaka mot den hälsokris som uppstått på grund av Coronaviruset, genom att bidra med tillgång till billiga pengar.

Även om denna monetära policy som utannonserades av ECB var aggressiv och välkommen går den inte att jämföra i storlek med vad den amerikanska centralbanken gör. Med detta i åtanke påverkas växlingskursen mellan EUR och USD, vilket ledde till att den steg mot att nästan nå en månadstopp. Trots de lättare villkoren från ECB märkte aktörerna på marknaden snabbt att dollarn är i en ännu mer känslig position och sålde den därför aggressivt.

En annan sak som hjälpte var att detta skedde under månadens slut. Den sista dagen på månaden ser alltid mer instabilitet, framförallt under timmarna som ligger nära fastställandet i London.