fbpx
3.9 C
Stockholm
onsdag, december 2, 2020
Hem Analys Euron stiger efter beslut från ECB

Euron stiger efter beslut från ECB

Den Europeiska centralbanken (ECB) hade sitt vanliga möte under torsdagen, men det skedde under ovanliga förhållanden – i ett tomt rum med ”virtuella” frågor från journalisterna. De märkliga förhållandena innebar dock inte att ECB inte kunde skicka starka budskap till finansmarknaderna, och detta budskap innebar att Euron steg.

Lättar på villkoren

De beslutade att lätta på villkoren i TLTRO-III-programmet (Targeted Long-Term Refinancing Operations) och erbjuda en rabatt på 50bp från och med juni 2020 till juni 2021. De introducerade även ett nytt program som är utformat för att hjälpa Euro-området ytterligare, nämligen PELTRO (Pandemic Emergency Longer-Term Refinancing Operations) som ett verktyg för att stötta den redan avslappnade hållningen. Detta kommer användas istället för Outright Monetary Transactions (OMT) som redan finns i deras verktygslåda.

Högre instabilitet för Euro-par

Detta kanske inte låter särskilt intressant för de som är aktiva på börsen, men denna nyhet innebär en högre instabilitet för Euro-par. Kort efter ECB:s presskonferens tog slut steg Euron markant, med starka stigningar framförallt för EURUSD och EURJPY, således de starkaste valutaparen mot Euron och den tydligaste indikatorn.

Kontrar amerikanska centralbanken

Detta monetära pressmeddelande från ECB följde det pressmeddelande som lämnades av den amerikanska centralbanken dagen innan. Den amerikanska centralbanken upprepade sin vilja att expandera dollartransaktioner om behov av det skulle uppstå. ECB menar att signalera något liknande – en vilja att göra allt som krävs för att slå tillbaka mot den hälsokris som uppstått på grund av Coronaviruset, genom att bidra med tillgång till billiga pengar.

Även om denna monetära policy som utannonserades av ECB var aggressiv och välkommen går den inte att jämföra i storlek med vad den amerikanska centralbanken gör. Med detta i åtanke påverkas växlingskursen mellan EUR och USD, vilket ledde till att den steg mot att nästan nå en månadstopp. Trots de lättare villkoren från ECB märkte aktörerna på marknaden snabbt att dollarn är i en ännu mer känslig position och sålde den därför aggressivt.

En annan sak som hjälpte var att detta skedde under månadens slut. Den sista dagen på månaden ser alltid mer instabilitet, framförallt under timmarna som ligger nära fastställandet i London.

 

PRESSMEDDELANDE

Nordboost lanserar utbildningsprogram

Shopifys utbildningspartner, Nordboost, har nu lanserat ett officiellt utbildningsprogram som riktar sig till startups och småföretagare på den svenska marknaden. Nordboost E-handelsakademi är därmed Sveriges...

Formica Capital investerar i Ecokraft

Formica Capital investerar i Ecokraft Sverige AB, ett snabbväxande bolag verksamt på den svenska solenergimarknaden. Ecokraft har med sitt kvalitetserbjudande inom solenergi och energilagring...

AgTech-bolaget Agricam låser kapitalrunda på 15 MSEK

Agricam AB har under november 2020 genomfört en nyemission om 15 MSEK via Stockholm Corporate Finance till kvalificerade investerare. Kapitalet kommer i första hand...

Front Ventures i strategisk transaktion

Front Ventures förvärvar stor post i portföljbolaget Nordic Transaction Partner AB och säljer tätt inpå förvärvet samt resterande innehav till ett annat portföljbolag, Intergiro....
- Advertisment -