ABB har ingått ett avtal om att sälja sin division Power Conversion till AcBel Polytech Inc för 505 miljoner dollar kontant. Divisionen, som tidigare hette Lineage Power och förvärvades av ABB som en del av förvärvet av GE Industrial Solutions 2018, är en global leverantör av helhetslösningar för kraftomvandling för verksamhetskritiska tillämpningar inom telekommunikation, datacenter och industri.

Transaktionen är föremål för myndighetsgodkännanden och förväntas slutföras under andra halvåret 2023. ABB räknar med att rapportera en mindre icke-operativ bokföringsvinst i resultatet av verksamheten till följd av försäljningen.

Power Conversion är en viktig aktör inom kraftomvandlingsbranschen och har en stark position på den nordamerikanska marknaden. Verksamheten är väl positionerad och drar nytta av viktiga teknologiska megatrender som utbyggnaden av 5G-nätverk, ökad användning av molntjänster och tillverkningsautomation.

AcBel är en etablerad aktör inom tillverkning och design av strömförsörjningsbrytare. Företaget erbjuder lösningar för ett brett spektrum av tillämpningar, inklusive datorer, smarta hushållsapparater, smarta telefoner, servrar och nätverk. Genom att kombinera AcBels kärnkapacitet inom smart tillverkning och original designtillverkning med Power Conversions banbrytande teknik och avancerade systemlösningar förväntar man sig att skapa en mer omfattande produktportfölj och utöka utbudet av lösningar för att skapa värde för kunder och investerare.

Försäljningen av Power Conversion är en del av ABB:s portföljförändringar som tillkännagavs i slutet av 2020, och inkluderar även försäljningen av Dodge och avknoppningen av Accelleron. Dessa förändringar syftar till att fokusera på ABB:s kärnverksamheter och skapa värde för kunder och investerare.

AcBel Polytech Inc är ett Taiwanbaserat teknikföretag som erbjuder produkter och tjänster inom områden som strömförsörjningslösningar, datacenterlösningar och industriell automation. Genom förvärvet av Power Conversion kan AcBel utöka sin produktportfölj och få tillgång till en starkare position på den nordamerikanska marknaden. Detta är en strategiskt viktig transaktion för AcBel som ger möjligheter till ökad tillväxt och lönsamhet. För ABB innebär detta en möjlighet att fokusera på kärnverksamheten och skapa värde för kunder och investerare.