Efter boksluten dök upp i januari och februari så stod det klart att Stockholmsbörsens bolag föreslog utdelning på upp mot 249 miljarder kronor. I mars månad medförde Covid-19 så pass mycket osäkerhet att många företag valde att ställa in eller skjuta på årets utdelning.

Bara en femtedel av planerad utdelning genomförd
Än så länge i augusti månad så har det delats ut närmare 54 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Det är knappt en femtedel av vad man planerade i början på året.
Nu befinner vi oss i ett läge där många bolag inser att de klarat sig ganska väl genom krisen och inte längre är i behov av likviditeten, då finns det rimlighet i att betala ut en aktieutdelning. Pengar gör ingen nytta på kontot och detta förstår styrelser och storägare i börsens bolag. Därför finns det anledning att tro att hösten kommer att bjuda på en hel del positiva överraskningar när det kommer till utdelning.

Het potatis med utdelningar i pandemin
Utdelningar har dessutom varit en het potatis i debatten under våren. En del tycker att företag som mottagit statliga stöd inte bör dela ut. Samtidigt som andra påpekar att utdelning betyder ju att pengarna kommer ut till ägare (både stora ägare och mindre privatpersoner), pengar som kan användas för att investera eller konsumera.
Så det är med andra ord inte en självklarhet att utdelning är problemfritt och debatten lär fortsätta under hösten.

Alexander Gustafsson, Investeringscoach på Nordnet, har sammanställt hela listan och den kan läsas på den här länken.