I en värld där teknikens snabba utveckling omdefinierar finansbranschen har Wellstreet blivit en föregångare när det gäller att investera i tidiga skeden av nordiska fintechbolag. Finanstid träffar Armando Coppola, partner och fund manager på investmentbolaget Wellstreet, för att ta reda på mer om deras strategi och hur de påverkar den nordiska fintech-arenan.

Infrastrukturell fintech

Wellstreet är känt för att inte bara tillföra kapital till sina portföljbolag utan också för sitt operativa engagemang, något som har uppskattats av de bolag de har investerat i. De fokuserar uteslutande på techbolag som arbetar inom B2B-sektorn och levererar skalbara lösningar till exempelvis banker, försäkringsbolag och andra finansiella aktörer – något som Wellstreet kallar “infrastrukturell fintech.”

Enligt Armando är det inte längre storbankerna som driver utvecklingen inom finanssektorn. Istället hyr många av dem in sina tjänster från mindre fintechleverantörer och äger inte längre hela system, eller värdekedjan, själva. Detta skifte har skapat en enorm möjlighet för investerare som Wellstreet att aktivt söka efter nya investeringsobjekt som uppfyller bolagets krav.

Ökar tempot när andra blir försiktiga

“Vi kommer att öka tempot och proaktivt leta efter nya investeringsmöjligheter när många andra venture capital-bolag kommer att vara försiktiga, återhållsamma och vänta ut lågkonjunkturen” säger Armando, medan han betonar att Wellstreet har en god finansiell kapacitet och är redo att investera i de bästa techbolagen.

En intressant observation är den nedåtgående trenden i värderingen av techbolag, särskilt inom fintech. Vad som en gång var höga värderingar har nu kraschat och ligger i många fall på en femtedel av det tidigare värdet. Detta ger Wellstreet, med sitt betydande investeringskapital, en unik möjlighet att investera i högkvalitativa bolag till attraktiva värderingar.

Rättvisa och tydlighet skapar hållbarhet

I en tid och bransch där “dirty term sheets” har blivit en stor risk och är mer regel än undantag, står Wellstreet ut genom att förespråka tydliga och rättvisa avtal. Det är en filosofi som inte bara är etisk, utan också hållbar och långsiktigt lönsam enligt Wellstreet.

På tal om hållbarhet så arbetar Wellstreet just nu intensivt för att göra sin portfölj fullt ut ESG-compliant, och de ser detta som en central del av sitt långsiktiga engagemang för att stödja hållbar teknikutveckling inom finanssektorn.

Men vad skiljer egentligen Wellstreet från andra venture capital-bolag?

Armando berättar; -“Många tidiga investerare beskriver sig själva som aktiva och “hands-on”. Vi har valt att använda ordet pro-aktiv istället. Vi finns inte bara till hands för våra bolag när de efterfrågar det, eller dyker upp i styrelsesammanhang. Vi är alltid proaktiva, och sätter en plan utifrån bolagets tillväxtsfas och arbetar tillsammans med våra entreprenörer på veckobasis.” förklarar Armando, han fortsätter – “Det kan man även se på vilka som jobbar hos oss, vi är inte organiserade som en klassisk VC. Alla på Wellstreet har själva varit grundare, änglar, eller har en specialistkompetens som bolagen behöver för att ta sig från startup till scaleup. Där vi internt saknar kompetenser har vi gjort ett medvetet val att jobba mycket nära partners inom en rad olika områden som exempelvis juridik, infrastruktur, analys, AI etcetera. Vi har även omgivit oss med ett nätverk av mentorer och industriexperter som finns tillgängliga för bolagen. 4-6 gånger om året sammanför vi våra bolag, nätverk och partners i vad vi kallar launchpads. Under detta program arbetar vi praktiskt med bolagen för att stödja i problem de har nu, eller kommer ha framåt. Ofta sparar bolagen 3-6 månader runway genom att på ett mycket strukturerat sätt matcha bolag med precis de kompetenser de behöver vid just det tillfället för att ta sig framåt.”

Så, för alla techentreprenörer där ute som har en innovativ idé och söker kapital och kompetens för att ta nästa steg – Armando Coppola och Wellstreet står redo att lyssna.
-“Detta är en chans att vara en del av en investeringsstrategi som omdefinierar techbranschen och öppnar dörrar för framtida innovation. När andra tvekar gasar vi!” avslutar Armando.