– Målet för oss är att få igång ett par industriprojekt, skaffa goa vänner och vässa vår affärsmodell med hjälp av kloka åsikter. BizMaker har tränat i flera år på skogen, så vi vet att de redan har kugghjul som hakar i varandra. Det känns fantastiskt att vara med i detta, säger Henrik Arvsell som är blivande vd i deltagarföretaget Gimic.
Future Industry Accelerator ger de stora företagen en chans att hitta nya, smarta lösningar och tekniska startups får en möjlighet att samarbeta med företag som redan har produkter på världsmarknaden.
– Båda får fördelar, säger Johan Vestberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Future Industry Accelerator.
BizMaker bidrar med rådgivning och kontakter, medan partnerbolagen BAE Systems Hägglunds, Bosch Rexroth, Industrifonden och IBM bidrar med expertis, kraftfulla plattformar, testmiljöer och finansieringslösningar.
– Våra partnerföretag attraherar de bästa startup-lösningarna på marknaden till programmet. Här får de under sju månader chansen att verifiera och utveckla lösningar i nära samarbete med potentiella kunder, experter och partners inför marknadsintroduktion, säger Johan Vestberg.
Efter att ett stort antal ansökningar utvärderats har nu tre innovationer antagits. En av dessa kommer från bolaget Gimic, som hjälper industriföretag att automatisera sina visuella kontroller via artificiell intelligens (AI).
– Vi såg att Future Industry Accelerator fanns via Industrifonden och lockades av upplägget med affärskontakter, coachning och pilotprojekt då det ger oss chans att snabba upp vår resa ytterligare. Storföretagen och småföretagen måste jobba ihop. Storföretagen har problemen. Småföretagen har innovationen och är snabbfotade. Den här typer av acceleratorer är vår chans att komma in och göra skillnad, säger Marcus Nilsson, grundare av Gimic.
– Vårt system är klart att använda och det finns redan i högteknologisk metallbearbetning och inom plastindustrin. Vi ersätter det mänskliga ögat med ett digitalt och samlar in all data. Det ökar effektivitet och tillgänglighet i produktionen och gör att företagen varken behöver kassera för mycket eller riskera returer från kund. Dessutom förbättras arbetsmiljön, då medarbetare slipper det monotona vridandet och vändandet på detaljer, fortsätter han.
Två av deltagarföretagen kommer under resans gång att testa och utveckla sina idéer tillsammans med Bosch Rexroth Mellansel.
– Vi strävar hela tiden efter att utvecklas, vilket gör det intressant att ta in nya perspektiv. Här ser vi möjligheter att säkerställa kvalitet och se över planering med hjälp av AI. Det är väldigt kul och inspirerande att se drivet hos startup-företagen och jag hoppas kunna förvalta det i form av ett riktigt användningsområde som båda parter kan dra nytta av. Kortsiktigt är målet att få till ett bra samarbete med årets företag – långsiktigt ser vi ett fortsatt samarbete med BizMaker inom denna accelerator, säger Johan Spångberg, verkstadschef montering.
Även Örnsköldsviks kommun ser med spänning fram emot den nya acceleratorn.
– Det känns otroligt positivt och spännande att se vad en acceleratorsatsning som utvecklar industrin kan resultera i. Det är ett initiativ som ligger i linje med vår strategi att satsa på innovation. Vi har sett flera positiva effekter av BizMakers andra acceleratorprogram, som bland annat har lett till etableringar och arbetstillfällen i regionen, och hoppas så klart att industrisatsningen kan bidra till fler goda effekter, säger Vanja Östman som är Tillväxtchef på Örnsköldsvik kommun.
Innovationerna som antagits till Future Industry Accelerator 2021:
BiTi (Umeå)
Utvecklar praktiskt produktions- och planeringsstöd med hjälp av AI.
Atletor (Sundsvall)
Lokaliserar och plockar ner drönare på ett säkert sätt.
Gimic (Växjö)
Hjälper industriföretag att automatisera sina visuella kontroller via AI.