Monterro, Nordens ledande investerare i B2B-mjukvarubolag blir majoritetsägare i det norska, marknadsledande SaaS e-hälsoföretaget Bliksund. Målet är att accelerera tillväxten och expandera internationellt för att kunna hjälpa ännu fler verksamheter inom akut- och räddningstjänsten. Det framgår av ett pressmeddelande.

Norska Bliksund mer än tredubblade sin intäkt 2020 jämfört med föregående år. Den starka tillväxten kommer från bolagets två produktgrupper, varav den ena är en elektronisk ambulansjournal för ambulanssjukvården och den andra en portal som ger personal inom räddningstjänst och akutsjukvård access till centrala stödsystem.

Monterro blir med förvärvet majoritetsägare och resterande del ägs fortsatt av grundarna. Partnerskapet ska hjälpa Bliksund att öka takten i produktutvecklingen, utöka produktportföljen på den digitala plattformen genom uppköp och nyutveckling, samt expandera till fler länder. Hittills har Bliksund endast varit verksamt i Norge där samtliga regioner använder Bliksunds plattform.

– ”Investeringen går helt i linje med Monterros affärsidé,” säger Roald Hunvik, partner och chef för Monterro Norge. ”Vi stöttar de redan mycket kunniga grundarna och ledningen i Bliksund med ytterligare affärsutveckling för att accelerera tillväxttakten. Det kommer att innebära både produktutveckling och internationell expansion. Tillväxten ska ske primärt organiskt, men även uppköp kan bli aktuellt,” fortsätter Roald Hunvik.

Bliksund grundades 2010, och de har en stor domänkompetens inom akutmedicin, sjukvård och räddningstjänst som produkterna är utvecklade för. Bolaget jobbar tätt ihop med användarna av systemen, vilket har varit en viktig framgångsfaktor för användarvänligheten och kundnöjdheten. Lösningarna är också kompatibla med andra viktiga stödsystem, som t ex elektroniska journalsystem, s k EPJ-system, som kunderna använder.

– ”Vi har en otroligt viktig roll i digitaliseringen av hälso- och sjukvården i Norge. Vårt mål är att kunna stötta med ännu fler tjänster inom hälsosektorn i Norge, och framför allt att kunna ta det vidare till fler länder. Vi tittar först och främst på Sverige, Danmark och Storbritannien, men är även öppna för andra länder,” säger Tor Laukvik, CEO på Bliksund.

Bliksunds kunder är mycket nöjda både med systemen och leveranserna. Det syns om inte annat i kundundersökningarna och i bolagets marknadsledande position inom sin nisch i Norge. Nu har Bliksund stora tillväxtambitioner. Arbetssätten är tämligen lika världen över, och hälso- och sjukvårdssektorn står inför en omfattande global digital transformation.

– ”Bliksunds produkter är mycket uppskattade av våra kunder. Användarna får en bättre översikt och kontroll, och det möjliggör en effektivare digital samordning. Vi är mycket glada att ha hittat en investerare som är känd för sin kompetens inom affärsutveckling och internationell expansion. Monterro är specialister inom mjukvarubolag som vårt. Genom partnerskapet får vi både en ovärderlig strategisk kompetens och finansiella muskler,” säger Tor Laukvik.