Forskningsbolaget Lidds vd Monica Wallter kallar bolagets avtal med Johnson & Johnson en “fjäder i hatten” efter att nyheten hade pressmeddelats. LIDDS ingår i Finanstids koncept Veckans Aktie och hela analysen kan läsas här.

“Vi är väldigt glada eftersom det är ett forskningsavtal med option för en licens med ett av världens största läkemedelsföretag. Klart att det här är ett genombrott för vår teknologi. Johnson & Johnson har gjort en gedigen due-diligence och valt vår teknologi”, säger hon i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

På aktiemarknaden mottogs avtalet positivt och Lidds-aktien hade vid 16-tiden rusat med 25 procent.

Enligt forskningsavtalet ska Lidds utveckla en onkologiprodukt baserat på bolagets Nanozolid-teknologi.

I och med att avtalet är på plats kommer Lidds att påbörja en undersökande utvecklingsfas innan ett eventuellt licensavtal kan bli aktuellt. Monica Wallter kan i dagsläget inte säga hur lång tid den här fasen kommer att ta.

“Den här utvecklingen kanske kommer att pågå under det här året, men det kan gå snabbare eller dröja längre beroende på hur det går”, säger hon.

Hur mycket Lidds får betalt av Johnson & Johnson för dagens avtal kan Monica Wallter heller inte uppge.

“Vi får givetvis ersättning för de kostnader vi har. Sedan får man se om projektet går vidare till ett licensavtal som skulle kunna innebära milstolpebetalningar och en royalty på produkten”, säger hon.

Monica Wallter lyfter fram att en viktig parameter är att Lidds har patent på teknologin fram till 2037, vilket även skulle omfatta den produkt som tas fram.

Lidds befinner sig i en tillväxtfas och utökar organisationen år för år och enligt Monica Wallter har bolaget de resurser som krävs för den här utvecklingsfasen i avtalet med Johnson & Johnson.

Bolaget har flera projekt i utvecklingsfas för både cytostatika och för immunonkologiska substanser, där Lidds redan nu befinner sig i fas 1 på människa med cytostatika.

“Målsättningen hos Lidds är ju att vi ska teckna flera sådana här avtal framöver”, säger Monica Wallter.