Vi träffade Dr. Ali Bagher, visionären bakom den banbrytande appen Helpicon, för att ta reda på vad som inspirerade honom att skapa plattformen och hans syn på marknaden för hushållstjänster. Men först och främst, vad är Helpicon?

I en stressig värld där tiden är dyrbar och behovet av pålitliga tjänster aldrig har varit större, introduceras nu en revolutionerande lösning för Sverige, och snart för hela Skandinavien: Helpicon. Med sin innovativa mobilapp ämnar Helpicon AB förändra landskapet inom tjänsteförmedling genom att skapa direkta förbindelser mellan de som söker hushållsnära tjänster och de som erbjuder dem.

Från barnpassning och läxhjälp till städning och personlig assistans, erbjuder Helpicon en plattform som är snabb, transparent och fri från mellanhänder.

”Det som särskiljer Helpicon är inte bara dess breda tjänsteutbud, utan även dess användarcentrerade design – en plattform där efterfrågan möter utbud på det mest smidiga och effektiva sättet. Användare kan enkelt se var alla beställare eller ”Helpers” (Den som erbjuder hjälpen) finns i närheten på en karta. Helpicons erbjuder, förutom vardagliga hemnära tjänster, även två andra unika tjänster. Något som verkligen värdesätts är möjligheten att etablera en empatisk kontakt med en annan person som kan ge stöd och lyssna, utan att det ska kosta skjortan”

Helpicon erbjuder också hjälp för dem som finner det svårt att fatta beslut i vårt moderna samhälle, där man ofta ställs inför flera valmöjligheter. Många önskar kontakta någon som kan bistå, en tjänst som länge efterfrågats men där det saknas en bra plattform.

Grundat av Dr. Ali Bagher, en visionär med rötter inom både medicin och entreprenörskap, siktar Helpicon AB på att sätta en ny standard för hur vi tänker på tjänsteförmedling i digital tidsålder. Med dess gratis registrering och starka betoning på användargemenskap, står Helpicon redo att svara på den växande efterfrågan av hushållstjänster – en marknad som 2022 uppgick till 93,6 miljarder SEK i Sverige.

I dagens artikel har vi fått en exklusiv pratstund med grundaren Dr Ali Bagher.

Vad inspirerade dig att skapa Helpicon?

Som klinikchef märkte jag att min tid var begränsad för vardagliga sysslor hemma, såsom läxhjälp och småreparationer. De alternativ som fanns på marknaden var antingen dyra eller tidskrävande att söka igenom för att hitta rätt hjälp. Jag önskade en enda pålitlig app för alla dessa behov. När jag inte kunde finna någon, beslutade jag mig för att skapa Helpicon.

Hur har din medicinska bakgrund påverkat skapandet av Helpicon?

Jag insåg att många av mina patienter behövde någon att prata med eller hade svårt att fatta beslut. Här föddes insikten om att samhället behöver en plattform där människor kan få hjälp, inte enbart med fysiska uppgifter, utan även emotionellt stöd. Så jag tänkte att sådant stöd och hjälp också borde finnas med i appen.

Vilka utmaningar har du stött på och hur har du hanterat dem?

Jag hade ingen tidigare erfarenhet av APP design och efter att ha investerat tid och pengar i ett företag som inte lyckades med projektet,  var jag tvungen att börja om från början. Men med denna lärdom i bagaget skapade jag en ännu bättre version av Helpicon. Nu äntligen kan Helpicon lanseras för första gången.

Hur skiljer sig Helpicon från konkurrenterna?

Vi erbjuder en transparent plattform där människor fritt kan registrera sig och hitta varandra. Till skillnad från andra appar där tjänsteleverantörer anställs och en stor del av intäkterna tas av plattformen, fungerar Helpicon utan mellanhänder. Ofta vill man även kommunicera med personen som ska utföra jobbet innan de kommer, skicka SMS och kanske se en presentationsvideo av dem. Sådana tjänster saknades på marknaden, men det är just Helpicons styrka. Beställare kan dessutom betala via Rot/Rut-avdrag. Vi har särskilt arbetat med att göra det enkelt för alla att kunna visa upp sig och sina färdigheter, så att Helpers blir sedda och hörda. Många har en enorm potential, och om de ges möjligheten att presentera sig blir det enklare för dem att få uppdrag. Helpers kan i appen, med hjälp av en kalkylator, enkelt räkna ut hur mycket de får ut efter skatt, så att man vet exakt hur mycket man får.

Vilka aspekter av Helpicon är du mest stolt över?

Jag älskar att användare kan presentera sig själva genom en video. Det ger en personlig touch. Dessutom kan man direkt se alla jobb eller tillgängliga ”Helpers” på en karta, vilket gör det mycket användarvänligt.

Hur har du hanterat säkerheten och integriteten för användarna?

Alla användare måste identifiera sig med bank-id, och vi har särskilda säkerhetsåtgärder för de som arbetar med barn, inklusive bakgrundskontroller.

Vilka är dina framtida planer för Helpicon?

Vi planerar att expandera till andra länder och har några spännande nya funktioner i pipeline för version 2 av appen.

Hur ser Helpicons hållbarhetsinitiativ ut?

Vi är engagerade i en grönare framtid och planterar träd årligen för att minska vårt koldioxidfotavtryck. Appen bidrar också till hållbarhet genom att effektivisera resursanvändning.

Varför valde du Malmö som plats för ditt huvudkontor?

Jag bor i Malmö, och med den stora populationen av unga som söker deltidsarbete och de aktiva arbetarna som behöver tjänster, verkade det vara den perfekta platsen.

Tack för pratstunden Ali

Redaktionen: Helpicon verkar vara på väg att revolutionera tjänstesektorn med sin unika, användarcentrerade design. Med Dr. Ali Baghers passion och vision vid rodret ser Helpicons framtid ut att vara ljus!