Det är svårt att vara efterklok när det kommer till att välja lån, men det kan också vara svårt att tänka rätt från början.
Om du exempelvis köper en bil, ska du då finansiera det genom ett traditionellt privatlån, eller är det alltid rätt väg att gå om man väljer ett billån?
Vi rekommenderar alltid att jämföra olika långivare och typer av lån, oavsett ändamål, såvida det inte rör ett huslån, där låneformen är given.
Nedan går vi igenom de allra vanligaste låneformerna.
• Blancolån
Enkelt förklarat så är detta ett lån där man inte behöver förse långivaren med en säkerhet, exempelvis en bostad.
Det vill säga att man inte pantsätter lånet med något som långivaren eller banken kan ta över om man inte lyckas betala tillbaka sitt lån.
Blancolån kan både vara större och mindre belopp och handlar vanligtvis om 10 000 kr – 600 000 kr (beroende på långivare).
En fördel med blancolån är att det inte medföljer krav på vad lånet skall användas till.
• Privatlån
Ett privatlån är tekniskt sett samma sak som ett blancolån, det vill säga lån utan säkerhet (i stort sett alla typer av lån tagna av en privatpersoner i den meningen kan kallas för ett privatlån).
Men en väsentlig skillnad mellan vad som generellt kallas för ett “traditionellt privatlån” och till exempel ett snabblån, är att det i regel ställs högre ansökningskrav på ett traditionellt privatlån.
När du ansöker om ett lån så har långivarna krav på sig att alltid ta en kreditupplysning innan de beviljar en låneansökan. Kreditprövningen gjordes förr oftast via UC, men det finns även långivare som erbjuder lån med creditsafe som kreditupplysningsföretag.
• SMS lån
Ett SMS lån är samma sak som ett snabblån. Det kännetecknas av kort ansökningstid, lägre ansökningskrav och högre räntor än ett traditionellt privatlån.
Ett SMS lån tillhör i regel gruppen högkostnadskrediter (högre räntor och avgifter), och bör därför ses som en “tillfällig lösning” – exempelvis att man skjuter på en betalning till en annan månad.
• Bolån
Ett bolån är, som namnet antyder, ett lån du tar för att finansiera ett köp av en bostad. Säkerheten i lånet blir då bostaden.
Eftersom det ofta handlar om större lånebelopp än ett traditionellt privatlån, så är det också förhållandevis lägre räntor på bolån. Det är också vanligtvis längre amorteringstid.
Vid bolån så tas alltid kreditupplysningen via UC. Bolaget ägs gemensamt av Sveriges storbanker Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.
• Billån
Ett billån kräver också ofta en säkerhet i lånet. I detta fall då bilen du vill finansiera i ditt köp.
Om det är genom en bilfirma som du tar billånet, så brukar du vanligtvis behöva betala 20% av bilens totala kostnad för att bli beviljad ett lån – detta kallas för kontantinsats.
Faktorer som påverkar räntan på ett billån är bland annat hur dyr bilen är och hur mycket kontantinsats du har gått in med. Är bilen av äldre modell ska den i regel betalas av snabbare.